Ako se kandiduju, demokrate imaju dve žene koje bi mogle bi da pobede Trampa, pokazuju ankete

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Anketa:Kamala Haris i Hilari Klinton mogle bi da nadmaše Trampa, ako se kandiduju

Potpredsednica SAD Kamala Haris i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton mogle bi da nadmaše republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa ukoliko bi se kandidovale za predsednika, pokazuju rezultati ankete koju je objavio Politiko.

Prema anketi kompanije Bendixen & Amandi Inc., najveće agencije za istraživanje javnog mnjenja demokrata, Haris vodi u odnosu na Trampa sa 42 odsto prema 41 odsto, dok je Klintonova pobedila republikanskog kandidata sa nešto većom razlikom od 43 odsto prema 41 odsto.

Ista anketa je takođe pokazala da bi američki predsednik i predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden izgubio od Trampa sa 42 odsto podrške u poređenju sa Trampovih 43 odsto.

Bajden se već suočava sa povećanim pritiskom unutar svoje stranke da se povuče iz trke za reizbor za predsednika nakon što je doživeo debakl tokom televizijske debate sa Trampom prošlog meseca, preneo je Hil.

Bajden je tvrdio da namerava da ostane u trci i u ponedeljak je ponovo odbacio pozive da odustane u pismu demokratama u Kongresu, pozivajući ih da se ujedine iza njegove kandidature.

Kamala Haris je u više navrata spominjana kao potencijalna zamena za Bajdena, ukoliko odluči da napusti trku, iako je prošle sedmice jasno stavila do znanja da podržava da Bajden ostane kandidat.

Hilari Klinton je izgubila od Trampa na izborima 2016. godine.

Druge demokrate, čija su imena iznesena kao potencijalna zamena za Bajdena, prošli su gore od Trampa u istraživanju javnog mnjenja.

Od 1.000 anketiranih glasača, 86 odsto je reklo da je gledalo debatu Bajdena i Trampa, ili direktno ili preko video snimaka nakon toga.

Više od polovine, odnosno njih 61 odsto, reklo je da misli da Bajden nema mentalne kapacitete i fizičku izdržljivost za još jedan predsednički mandat, dok je 29 odsto reklo da ima, a 10 odsto je reklo da ne zna ili nije odgovorilo.

Prema anketi, 52 odsto birača je reklo da Bajden ne bi trebalo da nastavi svoju kandidaturu za reizbor, dok je 33 odsto reklo da bi trebalo, a 15 odsto nije znalo ili nije odgovorilo.

Anketa je sprovedena širom SAD od 2. do 6. jula.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Saobraćajka u Vojvode Stepe: Motor se zakucao u banderu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA