Mračna prognoza: Bivši komandant britanske vojske otkrio kada bi mogao da počne treći svetski rat

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Iskusni vojnik pomenuo je Rusiju u kontekstu opasnosti

Bivši glavni komandant britanske vojske oštro je upozorio članice NATO da se svet suočava s "najopasnijim trenutkom od 1945. godine", te ih je pozvao da više ulažu u svoje naoružanje, javlja Sky News. Nastavak je to neizvesnosti u kojoj se svet nalazi posljednjih godina, a posebno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Tako je general Ser Patrik Sanders, koji je do prošlog meseca bio načelnik Glavnog štaba britanske vojske, rekao u razgovoru za Times da su Rusija, Kina i Iran "nove sile osovine".

On je izneo predviđanje da bi treći svjetski rat mogao izbiti u sledećih pet godina ako se nešto ne preduzme.

"One su međuzavisnije i usklađenije nego što su bile izvorne sile osovine", rekao je pokušavajući da dokaže da Rusija, Kina i Iran predstavljaju veću pretnju nego nacisti 1939. godine.

Ipak, naveo je da se veliki sukob može izbeći ako članice NATO, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, značajno poboljšaju svoje naoružanje.

Iskusni vojnik pomenuo je Rusiju u kontekstu opasnosti.

"Većina procena će vam reći da imamo negde između pet i deset godina pre nego što se Rusija oporavi i bude sposobna da predstavlja pretnju kakva je bila pre rata u Ukrajini", naglasio je on.

"Ako sada preduzmemo prave korake i pozabavimo se pretnjama i nedostacima koje imamo, ako modernizujamo naše oružane snage, ako društvo i državu učinimo otpornijim, to je način na koji ćemo sprečiti sukob. Ako sve to učinimo, mala je verojatnost za sukob. Ako ne učinimo, to povećava verovatnost i ohrabruje Rusiju, Kinu i Iran", dodao je.

Koncentrišući se na vlastitu zemlju, Ser Patrik je poručio da britanske oružane snage trenutno nisu dovoljno moćne da pokrenu operacije poput invazije južnog Iraka 2003. ili čak Foklandskih ostrva 1982.

"Da li biste mogli da sakupite dve brigade koje su zauzele Foklande? Da, naravno da bismo mogli. Ali, da li bismo li ih mogli dovesti tamo? Da li bismo mogli da imamo radnu grupu koja bi to omogućila i održavala? Ne", uveren je general.

On nije želeo da otkrije kolike su trenutne vojne zalihe, ali je napomenuo da bi brojka zabrinula građane.

Sve 32 članice NATO sastale su se u Vašingtonu kako bi obeležile 75 godina od formiranja saveza. Događaju će prisustvovati i novi britanski premijer Ser Kir Starmer, koji je obećao da će sprovesti reviziju obrane u svojoj prvoj godini na vlasti.

(Telegraf.rs)

Video: Pitanje koje postaje neizbežno: Da li je treći svetski rat na pomolu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    10. jul 2024 | 00:35

    ДА ПОНОВИМ , ВЕЋЕГ ЗЛА НЕМА ОД ВАС ЕНГЛЕЗА НА ЗЕМАЉСКОЈ КУГЛИ .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA