Orbanova diplomatska inicijativa "bez pokrića": Zbog njegovih putovanja kolutaju očima, kako to gleda EU?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 6

Orbanova poseta Rusiji doživela je efekat bumeranga u ponedeljak ujutru kada su Putinove snage pogodile dečju bolnicu u Kijevu

Od kada je Mađarska 1. jula preuzela mesto presedavajućeg u Evropskoj uniji, mađarski premijer Viktor Orban zuji po svetu kao muva bez glave! Kako prenosi Politico, Orban se u Kijevu sastao sa Volodimirom Zelenskim, u Moskvi sa Vladimirom Putinom i u Pekingu sa Si Đinpingom.

Cilj ovih sastanaka bio je, kako tvrdi, da se uspostavi mir u Ukrajini. Orbanovo hiperaktivno skakutanje ostavilo je prave evropske predsednike da kolutaju očima, a šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef Evropskog saveta Šarl Mišel osuđuju mađarskog lidera dok im krade posao u Briselu.

Trijada je počela na društvenim mrežama prošlog utorka, drugi dan šestomesečnog mađarskog predsedavanja Savetom EU. Tada je postavljen video snimak, koji je namerno prikazao Orbana kao čoveka u misiji.

Velika povorka automobila, sirene koje zavijaju i treptuća plava i crvena svetla, sve na putu za mir. Dramatična muzika, kadrovi u stilu akcionih filmova i 2.100 kilometara kasnije, u glavnom gradu Ukrajine, pojavio se čovek koji tvrdi da može da spreči svetski rat.

Muzika je postala snažnija kada je stigao u predsedničku palatu u Kijevu. Orban je seo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na "tri sata pregovora", koji su završeni osmehom na obe strane i konferencijom za štampu i rukovanjem.

Samo tri dana kasnije, Orban je ponovo otišao na put, stvarajući mnogo veću kontroverzu među liderima EU, koji insistiraju da on ne govori u njihovo ime i da je njegova uloga dok vodi Savet EU diplomatski irelevantna.

Ovaj put Orban je posetio Moskvu i ponudio je istu ruku mira Vladimiru Putinu, krvi žednom predsedniku Rusije koji već godinama ratuje u Ukrajini i s vremena na vreme preti nuklearnim ratom.

Uprkos protestima iz Brisela Orban je slavodobitno objavio kako je u Moskvu došao kao mirovni posrednik Evropske unije.

"Ne možemo postignemo mir bez dijaloga i diplomatskih kanala", rekao je Orban u Kremlju i nastavio:

"Video sam da su pozicije daleko od usaglašenih, ali u duhu obnove dijaloga danas smo napravili važan korak".

Na kraju video-snimka, postavljan je logo mađarskog presedavanja EU uz modifikovan slogan Donalda Trampa: "Učinimo Evropu ponovo velikom".

Orbanova poseta Rusiji doživela je efekat bumeranga u ponedeljak ujutru kada su Putinove snage pogodile dečju bolnicu u Kijevu.

"Države članice je već iritirao modifikovan Trampov moto, ali poseta Putinu će zaseniti mađarsko presedavanje Unijom. Ovom posetom mađarsko presedavanje je završeno i pre stvarnog početka", rekao je jedan visoki zvaničnik u Briselu, koji je želeo da ostane anoniman.

Međutim, postavlja se pitanje - Da li Orban zaista brine zbog toga? Ili on koristi presedavanje kao oružje sa svoje pristalice koje ga nazivaju - lider Evrope!

U ponedeljak ujutru Orban se pojavio u Pekingu kod Si Đinpinga:

"Kina je jedina svetska sila koja je jasno posvećena miru. To je važno za Mađarsku i za celu Evropsku uniju", rekao je on stojeći pored domaćina.

Pravi razlog Orbanove diplomatske inicijative verovatno se nalazi mnogo bliže Budimpešti. Orbanova partija Fides je na izborima za Evropski parlament ostvarila najslabiji rezultat u poslednjih 15 godina.

Peter Mađar, nekadašnji Orbanov saradnik, formirao je u stranku koja je osvojila skoro 30 odsto glasova. Posle recesije i praznog budžeta. Orban ima malo toga da ponudi građanima osim sebe kao mirotvorca.

"Orban tradicionalno koristi konstrukcije u širenju spoljnopolitičkog narativa još od 2014. Sada je došao red na narativ Mirovna misija", kaže Botond Feledi, geopolitički analitičar.

Orbanova taktika bi mogla da se okrene protiv njega. Na sastanku u sredu u Briselu ambasadori država članica Unije će diskutovati o njegovim potezima. Ostaje da se vidi da li će javne osude preći u konkretne poteze protiv mađarskog premijera.

"Svima mora da bude jasno da Orban predstavlja samo svoju zemlju", rekao je jedan diplomata koji je želeo da ostane anoniman i nastavio:

"Tenzije su narasle i očekuje se da će dodatno porasti dok se bliži sastanak Saveta za spoljne poslove 20. jula".

Malo je verovatno da Brisel ima apetita da odmah uđe u sukob sa Mađarskom, zbog Orbanove globalne reputacije, iako analitičari kažu da postoje mehanizmi da se Orbanu oduzme mesto presedavanja.

Neophodna je kvalifikovana većina od četiri petine u Evropskom savetu da se izmeni raspored rotirajućeg predsedavanja i pomeri datum početka predstojećeg poljskog predsednika za nekoliko meseci.

Orban, sa svoje strane, pokazuje da ne brine zbog poziva na uzdržanost iz Brisela. On nastavlja turneju zbog koje bi zaplakala i Tejlor Svift. On je sada u Vašingtonu na samitu NATO.

(Telegraf.rs)

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    9. jul 2024 | 16:35

    Jadno je i neprofesionalno da pišete da je Putinova raketa pogodila bolnicu u Ukrajini kad je dokazano da je bolnicu pogodila Ukrajinska PVO, i postoji jasan snimak na kom se vidi tačno koji je tip rakete, i vidi se da je to NATO raketa. Pored toga, Orban jedini u Evropi pokušava da uradi nešto da bi se došlo do mira. Radite svoj posao a ne samo da prepisujete naručene tekstove zapadne propagande.

  • Danilo

    9. jul 2024 | 17:52

    Usrula fon-der...moze samo da rezi i laje...ceo svet zna ko je doticna i koji su joj ciljevi...

  • DENI

    9. jul 2024 | 16:52

    Orban smeta Americi i EU marionetama tj novim fasistima koji su krenuli preko Ukraine da uniste Rusiu, prvo su ujedinili dve Nemacke, bez rata razdvojili Cehoslovacku, rasturili Yugoslaviu, Irak Libiu Siriu pokusali, nisu uspjeli. Sve ove zemlje su trgovale sa Rusiom, sve se vidi sta oni zele kad unistavaju sve sto im smeta i obezglave Rusiu da nisakim netrguju. Nadam se da im Rusia i Putin skrate repuc i ideu o vladanju planetom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA