Nemačka isporučila Ukrajini novi paket pomoći: Evo šta je sve Berlin poslao Kijevu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nemačka isporučila Ukrajini novi paket pomoći

Nemačka vlada potvrdila je transfer trećeg sistema Patriot Ukrajini i najavila novi paket pomoći, objavljeno je danas na sajtu savezne vlade.

U saopštenju se navodi da je isporučen sistem Patriot sa rezervnim delovima i projektilima, dva samohodna multifunkcionalna radara TRML-4D (9 je već prebačeno) i 9.000 municije za protivvazdušne tenkove Gepard.

Paket uključuje i municiju za tenkove Leopard, 30 izviđačkih bespilotnih letelica Vektor sa rezervnim delovima, 200 mobilnih uređaja za ometanje dronova, 10 autonomnih morskih čamaca, 4 inženjerska tenka Visent 1, Bergepanzer 2 oklopno vozilo za spasavanje sa rezervnim delovima, 10 oklopnih automobila i 2 patrolna pikapa.

Pored toga, prebačeni su SatCom satelitski komunikacioni terminali, oprema za noćno osmatranje, razne vrste pušaka, mitraljezi, patrone 40 mm za njih, dimne granate, eksploziv i detonatori.

Do sada je oko 5 milijardi evra (2023) i oko 1,6 milijardi evra (2022) već izdvojeno za vojnu podršku Ukrajini.

Od početka rata 24. februara 2022. godine, Nemačka je Ukrajini isporučila sredstva iz zaliha Bundesvera čija je vrednost procenjena na oko 5,2 milijarde evra.

Pored toga, više od 10.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u Nemačkoj. Troškovi za ovu obuku do sada iznose oko 282 miliona evra, navodi se u saopštenju savezne vlade.

Nemački ambasador u Ukrajini Martin Jeger izjavio je da je treći protivvazdušni raketni kompleks Patriot iz Nemačke već stigao u Ukrajinu, a njegova ukrajinska posada je uspešno završila obuku u Nemačkoj, preneo je Ukrinform.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kuća strave u Novim Banovcima gde se pre 17 godina desio stravičan zločin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA