Izraelski premijer objavio spisak od četiri zahteva o kojima ne može biti pregovora

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Među četiri izraelska zahteva koja je naveo kabinet Benjamina Netanjahua prvi glasi da bilo kakav potencijalni dogovor mora da "omogući Izraelu da se vrati borbama sve dok ne postigne sve ciljeve rata"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je četiri uslova o kojima ne može da bude pregovora, kako bi se postigao bilo kakav sporazum sa Hamasom o prekidu vatre ili oslobađanju talaca, uključujući garancije da Izrael može nastaviti borbe do postizanja konačnog ratnog cilja.

Objavljivanje ovih uslova usledilo je dok se izraelski pregovarački tim priprema na put u Kairo i Dohu da bi razgovarao o oslobađanju talaca kasnije ove nedelje, prenosi danas Tajms of Izrael.

Među četiri izraelska zahteva koja je naveo kabinet Netanjahua prvi glasi da bilo kakav potencijalni dogovor mora da "omogući Izraelu da se vrati borbama sve dok ne postigne sve ciljeve rata".

Takođe mora da obezbedi da sporazum ne omogući šverc oružja iz Egipta u Gazu, kao ni "povratak hiljada naoružanih terorista na sever Pojasa Gaze".

Navodi se i da plan po kojem Izrael može da vrati taoce kući, ne sme da ugrozi druge ciljeve rata.

Ovakva objava Netanjahua u ključnoj fazi uoči nastavka pregovora izazvala je negodovanje u Izraelu, ali i među pregovaračima, pri čemu neki optužuju premijera da nastoji da sabotira dosadašnji s mukom postignut napredak.

Obnovljeni pregovori o oslobađanju talaca u Egiptu i Kataru dolaze nakon što je Hamas u subotu saopštio da je spreman da razgovara o toj temi kao i o okončanju rata u Gazi, ne tražeći prethodno od Izraela da se obaveže na "potpuni i trajni prekid vatre".

Ta izjava predstavlja promenu pozicije koju je Hamas zauzimao sve vreme tokom prethodnih pregovora još od novembra prošle godine i mogla bi da otvori put ka prvoj pauzi u borbama od novembra, iako su sve strane upozorile da postizanje sporazuma nije zagarantovano.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Festival je bio kao "mali Vudstok", a onda je uleteo Hamas: Major David Baruh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA