Nakon Zelenskog, Orban se sastao sa Putinom, obelodanio detalje njihovog razgovora: "Moj cilj je prekid vatre"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

"Imao sam priliku da razgovaram i sa ukrajinskim i sa ruskim predsednikom. I verujte mi, naredna dva ili tri meseca biće mnogo brutalnija nego što mislimo. Zato je 'sada pravo vreme' da se 'sa ratne politike pređe na mirovnu politiku'", objasnio je mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban (61) prvo je posetio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, a u petak, 5. jula se sastao i sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.

Orban je krenuo na put Moskve samo pet dana nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

Njegova poseta ruskom predsedniku naišla je na žestoke osude od strane zemalja u okviru Evropske unije. Nemački kancelar Olaf Šolc je jasno stavio do znanja da "Orban nije putovao u ime EU".

U ekskluzivnom intervjuu za Bild, Orban je obelodanio detalje razgovora sa Putinom.

"U narednih nekoliko meseci stvari će se pogoršati na frontu. Ima više oružja i Rusi su odlučniji. Tako da će broj sukoba, broj mrtvih, broj žrtava biti mnogo veći nego u poslednjih sedam meseci, iako je i period pre toga bio veoma brutalan", rekao je Orban.

Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Avdejevka Avdijivka Avdiivka Ukrajina rat Foto-kolaž: Tanjug/AP, Shutterstock

Razgovori u Kijevu i Moskvi su mu to jasno pokazali.

"Imao sam priliku da razgovaram i sa ukrajinskim i sa ruskim predsednikom. I verujte mi, naredna dva ili tri meseca biće mnogo brutalnija nego što mislimo. Zato je 'sada pravo vreme' da se 'sa ratne politike pređe na mirovnu politiku'", objasnio je mađarski premijer.

Šta pokreće Putina?

"Ne raspravljam se o tome ko je u pravu, a ko nije. Jer moj cilj je mir i prekid vatre", objašnjava Orban i dodaje da kako bi okončao rat želi da razgovara sa pet ključnih igrača: Ukrajinom, Rusijom, SAD, EU i Kinom.

Izneo ozbiljne optužbe na račun Evropljana.

"Žao mi je što moram ovo da kažem, ali Evropa takođe ima ratnu politiku", rekao je Orban koji poziva na otcepljenje od SAD i "vođenje autonomne politike" jer je "glavna žrtva dve zaraćene strane evropska ekonomija i evropsko stanovništvo".

Šef mađarske vlade je uveren da "na frontu nema rešenja za ovaj sukob". Njegova poruka Moskvi i Kijevu glasi: "Ljudi, mi, svet, želimo mir, prestanite da se ubijate. Hajde da počnemo da pregovaramo. Ili barem da shvatimo da lokalno rešenje ne postoji".

Da li Putin, koji je želeo da osvoji Ukrajinu za nekoliko dana, još veruje u pobedu?

"To je više od toga. On ima jasnu viziju šta se dešava i kako će Rusija pobediti. Isto važi i za Zelenskog. Putin ne može da izgubi kada pogledate vojnike, opremu i tehnologiju. Poraziti Rusiju je misao koju je teško zamisliti. Verovatnoća da bi Rusija zaista mogla biti poražena je potpuno neprocenjiva", objasnio je Orban.

"Pitao sam obojicu za gubitke, nisu rekli ništa", dodao je.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Čini se da Orban veruje da i Putin želi da rat prestane, iako se to ne dešava.

"Čak i ako su dvojica lidera logično protiv brzog prekida vatre, u suštini obojica znaju da bi bilo bolje da nijedan Rus ili Ukrajinac ne pogine sutra ujutru", rekao je šef evropske vlade.

Novinar Bilda Pol Roncajmer rekao je da kada je bio na frontu i razgovarao sa vojnicima primetio je da ukrajinska strana ne želi da prekine rat sa Rusijom, uprkos brutalnosti.

"Zato što kažu da ne žele da Rusi priđu bliže njihovoj kući, njihovoj supruga, njihovoj majci. Zato oni brane Ukrajinu", rekao je novinar.

Usledio je Orbanov odgovor, koji se vidno uznemirio tokom izlaganja-

"Dakle, ako sam vas dobro razumeo, vi ste, kao Nemac, upravo pokušali da mi objasnite šta znači živeti u blizini Rusa. To je isto kao što Mađarska ne može da razume Ruse", rekao je Orban.

Upozorenje iz Budimpešte: Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer tvrdi da posebno dobro razume Rusiju. Baš kao i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, koja, kako navodi mađarski premijer, veoma nedostaje.

"Malo je ljudi na svetu koji znaju više o Rusiji od Mađara, a posebno njihovog premijera. Poznajem Ruse. Oni su drugačiji od nas. Oni imaju drugačiju istoriju, drugačiju kulturu, drugačije instinkte i stavove. Drugačije shvatanje slobode i drugačije shvatanje nacionalnog suvereniteta", objašnjava Orban.

Merkelova je to razumela. Da je ona i dalje kancelarka, Putin ne bi započeo svoj rat – uveren je u to Orban.

"Ona uopšte nije razumela liberalnu demokratiju u Rusiji i 'glup' pristup mnogih zapadnjaka", ističe Viktor Orban i kaže da sve nade polaže u Trampa za kojeg priznaje da bi voleo da se vrati u Belu kuću.

"On je biznismen, on je samostalan čovek, ima drugačiji pristup svemu. I mislim da je to dobro za svetsku politiku", rekao je Orban.

Viktor Orban Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Tramp je "čovek mira".

"Učinio je mnogo da se uspostavi mir u starim sukobima u veoma komplikovanim regionima sveta. Zato u njega imam veliko poverenje", rekao je Orban i dodao da Tramp kao predsednik SAD nije započeo nijedan rat.

Ono što Orbanu najmanje smeta jeste velika količina kritika njegovih pozicija koje je često morao da trpi i gledajući unazad - uvek je bio u pravu. Kako sam kaže, tako vidi svoj politički život.

"Sećam se da sam 1988/89. godine rekao da Rusi treba da napuste Centralnu Evropu i Mađarsku, da treba da radimo što je više moguće da srušimo Berlinski zid. Bio sam žestoko kritikovan od strane levičarskih političara iz Nemačke", rekao je Orban i dodao da je bio kritikovan kada je upozorio na evropsku migracionu politiku, ali da će nastaviti koliko god ga žestoko kudili.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    8. jul 2024 | 17:53

    Премијер Мађарске ефикасно ради на миру. И на заштити и опстанку Европљана. Други треба да се озбиљно запитају колико су штете нанели и становништву Европе и привреди , али и идентитету Европе. Јер Рус има свој дом, своју државу. Кинез, Јапанац такође. Турци такође. Јевреји такође. Као сви други народи на свету. Неки би желели да имају и по два дома у Европи. А неки су развалили врата својих држава , изгубили суверетенитет због страног мешања и за отприлике 30 година биће минорне групе у својим постојбинама. Или ће биолошки нестати.Попут Француза. Што се Украјинаца тиче, они су Руси. Само што су по територији коју им је дао Стаљин и СССР добили тај назив. А онда су индоктринирани како би служили као прокси територија за борбу против Москве. А посебно од 2014 године и пуча у Кијеву. То би било исто као када би Мађари са неке друге територије нападали Будимпешту. Поставили ракете или нуклеарни арсенал. Чак не могу ни да нађем адекватно поређење. Али Европа је у 20 веку толико демографски осакаћена због два светска рата, да ће последњи Европљани бити Руси. Уколико се сви не врате здравом разуму. И заштити националних интереса, а не увлачења у још један сулуди сукоб. У интересу САД и њихове нафтне индустрије и војно индустријског комплекса. Русија је цивилизација за поштовање, и за 300 година имаће ко да поштује Достојевског и Чајковског. Толстоја и Пушкина. У Француској и Немачкој неће бити никога ко зна за Молијера , Лилија, Гетеа и Баха већ на половини 21 века.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    8. jul 2024 | 18:14

    И све ово мислим и тврдим из позиције која подразумева поштовање за све народе и државе. Ако не нападаш друге народе на другим континентима, не експлоатише њихове ресурсе, не подстичеш ратове и сукобе,бполитичку нестабилност, већ пружаш подршку у развоју тих друштава, имаш право и да браниш сопствени дом. Своје огњиште и државу. Свој идентитет и верски и етнички и културни. Можеш свакога да погледаш у очи. И да се не стидиш што си бели Европљанин. Па такве нас је Бог створио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA