Nemoguće predvideti budućnost Francuske: Makron uradio jednu odličnu i jednu veoma lošu stvar za svoju zemlju

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Makronovo kockanje je zadržalo krajnju desnicu van vlasti, ali je Francusku bacilo u haos

Rezultat drugog kruga parlamentarnih izbora u nedelju doneo je ogromno iznenađenje, sa Francuskom koja izgleda na ivici velikog političkog pomaka - ali ne onog koji je svako očekivao, piše CNN.

Nijedan anketar nije predviđao pre nedelje da će levičarska alijansa pobediti i da će krajnja desnica zauzeti treće mesto. Ovo je šokantan preokret u odnosu na rezultat prvog kruga glasanja, ako večerašnji rezultati budu odgovarali projekcijama.

Trenutno, Francuska izgleda neupravljivo. S obzirom da se nijedna stranka premaprognozama neće približiti osvajanju većine, parlament će biti u stanju paralize, podeljen između tri bloka.

Političko manevrisanje centrističke stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona i levičarske alijanse ove nedelje očigledno je bilo uspešno. Dvesta kandidata se povuklo iz trke kako bi blokirali ekstremno desničarsko Nacionalno okupljanje.

Ali levičarska koalicija, koja deluje nestabilno, imaće teškoće da govori jednim glasom.

Centristički blok Makrona izgleda da se prilično dobro držao. Iako se očekuje da izgubi oko 100 poslanika i zauzme drugo mesto, to je ipak mnogo bolji rezultat od onog koji je očekivan.

Zemlja sada stoji pred skokom u nepoznato. Nemoguće je predvideti budućnost. Ono što znamo jeste da krajnja desnica neće upravljati u skorije vreme i da ćemo videti promenu snage iz predsedničke palate ka parlamentu.

Makronova kocka sa raspisivanjem prevremenih izbora široko je kritikovana u tom trenutku. Iako deluje da je delimično uspela zadržavanjem krajnje desnice van vlasti, takođe je Francusku bacila u nezapamćeni politički haos.

Vesti o izborim u Francuskoj možete pratiti na našem BLOGU.

(Telegraf.rs)

Video: Boljevac unapređuje položaj romske zajednice kroz obrazovanje i inkluziju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA