Šta se krije iza rezultata izbora u Francuskoj: Komplikacije su tek počele, ovo su najverovatniji scenariji

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Esktremna desnica nije uspela da preuzme vlast, ali i na drugoj strani postoje problemi

Francuzi su danas izašli da glasaju u drugom krugu iznenadnih preveremenih izbora. Na opšte iznenađenje, najviše mandata osvojila je leva koalicija Novi Narodni Front, dok je koalicija Zajedno okupljena oko predsednika Emanuela Makrona zauzela drugo mesto. Najveće iznenađenje, kako se ispostavilo, jeste to što je ekstremno desničarsko Nacionalno okupljanje, koje je vodilo posle prvog kruga, palo na treće mesto. Brojke još nisu konačne, ali ako ostanu ovakve kakve su trenutno, odnosno kao što sugerišu početne projekcije, onda se pojavljuje nekoliko budućih scenarija za Francusku, piše Süddeutsche Zeitung.

Levica bi mogla da pokuša da dobije podršku centralnih snaga – bilo kao manjinska vlada sa tolerancijom ili u nekoj vrsti velike koalicije. Međutim, s obzirom na suprotstavljena politička opredeljenja, nejasno je da li bi to moglo da uspe. Nejasno je da li bi u takvom scenariju predsednik Francuske Emanuel Makron bio politički primoran da imenuje premijera iz redova levice. Takođe, Narodna skupština može da sruši vladu.

Sa levičarskim premijerom, Makron bi morao da deli vlast. Time bi premijer postao važniji nego što je trenutno. Šta bi to značilo za Nemačku i Evropu, nije jasno. Levičarski savez je podeljen unutar sebe i zauzima veoma različite stavove o mnogim važnim političkim pitanjima.

Ako nijedan tabor ne nađe vladajuću većinu, sadašnja vlada bi mogla ostati na funkciji kao prelazna ili bi se mogla postaviti ekspertska vlada. U takvom scenariju, Francuska se suočava sa političkim zastojem.

Savez između levice i liberalnih snaga za drugi krug izbora bio je veliki nedostatak za desničarske nacionaliste iz Nacionalnog okupljanja (RN). Strah od desničarske nacionalističke vlade takođe je možda naterao mnoge ljude da glasaju. Jedan broj kandidata RN je takođe bio na udaru kritika u prošlosti zbog navodnih desničarskih ekstremističkih ili antisemitskih izjava. Ovo je izazvalo sumnju javnosti u "dedemonizaciju" partije Marin Le Pen.

Vesti o izborima u Francuskoj možete čitati u našem BLOGU.

(Telegraf.rs)

Video: Boljevac unapređuje položaj romske zajednice kroz obrazovanje i inkluziju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA