Šok na izborima u Francuskoj: Desnica potučena, levica pobedila, Makronovo kockanje donelo nove probleme

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 19 min.
  • 36

Prema izlaznim projekcijama posle drugog kruga izbora u Francuskoj vodi krajnja levica, na drugom mestu je koalicija predsednika Emanuela Makrona, a desničarsko Nacionalno okupljanje je tek na trećem mestu

U Francuskoj je danas održan drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora. Prema prvim projekcijama, Novi Narodni Front je pobedio, ali neće imati apsolutnu većinu.

Kako javlja France24, odziv birača je veoma visok i procenjen je na oko 67,1%.

Ovi izbori su ključni jer će odrediti sledećeg premijera Francuske, verovatno iz stranke ili koalicije koja osvoji najviše mesta u parlamentu.

U 18 sati zatvorena su birališta u malim mestima, a u velikim gradovima glasalo se do 20 sati.

Zvanični rezultati očekuju se u ponedeljak ujutru.

Ko je Emanuel Makron? Najmlađi predsednik u istoriji Francuske i jedini sa drugim mandatom za 20 godina

Ovaj mladi političar izazvao je večeras žestok potres u Evropi: Ona mu čuva leđa, viđen za novog predsednika

Činjenice:

  • Predsednik Francuske Emanuel Makron i njegova centristička alijansa raspisali su ove prevremene izbore nakon značajnog gubitka od krajnje desnice na izborima za Evropski parlament 9. juna
  • U prvom krugu parlamentarnih izbora pokazao je da krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN), koju vodi Marin Le Pen, osvojila je 33% glasova, dok je levičarska alijansa Novi Narodni Front bio na drugom mestu sa skoro 28%, a vladajuća koalicija predsednika Makrona na trećem mestu sa 20%
  • Rezultati ovih izbora su značajni za evropsku podršku Ukrajini, globalnu diplomatiju i ekonomsku stabilnost EU, potencijalno utičući na Makronov uticaj tokom preostalog predsedničkog mandata
  • Oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove imalo je pravo da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora

Iz časa u čas:

00.39 Španski premijer pozdravio rezultate izbora u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Španski premijer, socijalista Pedro Sančez, pozdravio je u nedelju uveče to što su se Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo opredelile za "odbijanje ekstremne desnice i čvrstu posvećenost socijalnoj levici".

"Ove nedelje, dve najveće zemlje u Evropi izabrale su isti put kao što je to učinila Španija pre godinu dana", napisao je on na platformi X posle francuskih i britanskih zakonodavnih izbora.

"Velika Britanija i Francuska rekle su DA napretku i društvenom napretku i NE nazadovanju prava i sloboda", dodao je on.

00.26 Berni Sanders čestitao francuskoj levici

Bivši kandidat za predsednika SAD, Berni Sanders, predstavnik levice Demokratske stranke, čestitao je na platformi X "francuskoj levici što se suprotstavila krajnjoj desnici i pobedila je".

Senator iz Vermonta tvrdi da "ako su političari uz radničke porodice, radničke porodice će biti uz njih", ističući da su "smanjenje starosne granice za penzionisanje i povećanje minimalne zarade veoma popularni".

00.12 Reprezentativci Francuske slave "pobedu naroda"

23.44 Lideri i pristalice Nacionalnog okupljanja tvrde da su "žrtve političkog sistema"

Francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) doživela je neočekivani poraz na nedeljnim parlamentarnim izborima, zauzevši treće mesto iza levičarske alijanse i centrističke grupe predsednika Makrona.

Lideri i pristalice RN-a su izjavili da su "žrtve političkog sistema, političke elite", izveštava za France24 Ketrin Noris Trent iz sedišta te stranke.

23.42 "Uzdah olakšanja" u američkoj vladi

Američka vlada je uzdahnula s olakšanjem nakon što je projekcija pokazala da će francuska levičarska alijansa osvojiti najviše mesta u parlamentu nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, izjavio je Frejzer Džekson sa France24.

Iz Vašingtona su rekli da je "imati parlament koji je verovatnije saglasan sa merama troškova koje unapređuju transatlantske prioritete i bezbednosne obaveze apsolutno dobra stvar", citirajući zvanične izvore, dodao je Džekson.

23.37 Da li je upravo počela kriza u Francuskoj: Iz Makronove stranke pobedniku poručili da neće biti na vlasti

23.19 Nemačka: "Francuska je izbegla najgore"

Visoki član stranke nemačkog kancelara Olafa Šolca izjavio je da je Francuska "izbegla najgore" nakon što su projekcije pokazale da krajnja desnica gubi u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Nils Šmid je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je šokirao zemlju raspisivanjem prevremenih izbora prošlog meseca nakon što je krajnja desnica porazila njegovu centrističku alijansu na izborima za Evropski parlament, "politički oslabljen".

Procenjeni rezultati pokazuju da će široka levičarska alijansa postati najveća grupa u francuskoj Nacionalnoj skupštini, dok će Makronovi centristi biti na drugom mestu, a Marin Le Pen i njen Nacionalni front (RN) krajnje desnice iznenađujuće na trećem mestu.

Prethodna anketiranja pre izbora su RN-a stavila na prvo mesto, što je izazvalo strahove u vezi sa budućim smerom Evropske unije s obzirom na to da bi antiimigrantska, evroskeptična stranka mogla da kontroliše vladu ključne članice.

23.15 Nemoguće predvideti budućnost Francuske: Makron uradio jednu odličnu i jednu veoma lošu stvar za svoju zemlju

22.57 Melanšon: Novi Narodni Front će insistirati na priznanju Palestine

Lider levičarske koalicije Novi Narodni Front Žan-Luk Melanšon izjavio je večeras da će ta koalicija insistirati na priznanju nezavisne Palestine.

U govoru pristalicama, Melanšon je istakao da postoji mogućnost da će biti teže sprovesti spoljnopolitički program njegove koalicije, o čemu će raspravljati novi premijer i predsednik Emanuel Makron.

''Moraće da se pomire s tim da što pre priznaju Palestinu'', rekao je on dok su okupljeni skandirali ''Sloboda Palestini'', prenosi Politiko.

Naglasio je da Makron za novog premijera mora da nominuje nekog iz levičarskih redova ili da sam podnsese ostavku, što su okupljeni glasno zahtevali.

On je istakao da je ''Makronov poraz definitivno potvrđen'', dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, i da je neophodno da Makron pozove levičare da formiraju novu vladu, prenosi Figaro.

Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat za koji se verovalo da je nemoguć.

Naveo je da će stranka ''ostati pri svojim rečima'' i da će sprovoditi svoj program.

''Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi'', rekao je on.

22.53 Sukob policije i 500 pristalica ekstremne levice u Parizu

U Parizu je večeras došlo do sukoba policije i oko 500 krajnjih levičara, nakon što levičarski Novi narodni front vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, rekao je policijski izvor za Figaro.

Izvor je dodao da su zabeležene dve detonacije improvizovanih eksploziva, a da nije bilo povređenih.

U Marseju, okupljeni demonstranti na protestu protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) uzvikuju ''Svi mrze (Žordana) Bardelu''.

Uprkos zabrani demonstracija, u Reneu se održava protest, gde okupljeni nose ''antifašističke transparente''.

Nakon što su im snage bezbednosti naložile da se raziđu, demonstranti su počeli da uzvikuju ''Svi mrze policiju'', a atmosfera je postala napeta, navodi Figaro.

22.51 Šta se krije iza rezultata izbora u Francuskoj: Komplikacije su tek počele, ovo su najverovatniji scenariji

22.37 Oland neće biti premijer, ali se ponudio da pomogne

Bivši predsednik Francuske, koji je u nedelju pobedio na glasačkom mestu u Korezu, izjavio je da "nije kandidat" za formiranje vlade, ali da misli da je "koristan" u pitanjima "spoljne politike" .

On je za BFM-TV rekao da nije kandidatm, a zatim dodao:

"Kako mogu da budem koristan? Pošto sam imao funkcije koje sam obavljao, tako što sam imao određeni broj zahteva prema spoljnoj politici moje zemlje, mogao bih da budem od koristi da se očuvaju interesi Francuske", rekao je Oland.

"Prihvatio sam (...) da budem kandidat na izborima da služim svojoj zemlji, da sprečim dolazak ekstremne desnice (...) Nisam došao u Narodnu skupštinu ni za jednu funkciju i moja sudbina je ispunjena. Tako da imam eminentniju odgovornost od nastojanja da zauzmem poziciju u vladi", izjavio je Oland za LCI.

Fransoa Oland će biti drugi bivši šef države koji će sedeti u Narodnoj skupštini, posle Valerija Žiskara d'Estena 1984. godine.

22.32 Sestra Marin Le Pen poražena od levičarskog kandidata

Mari-Karolin Le Pen, sestra liderke krajnje desnice Marin Le Pen i bivša svekrva lidera Nacionalnog okupljanja Žordana Bardele, poražena je u severnom izbornom okrugu Sart.

Prema podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, porazila ju je kandidatkinja iz levičarske alijanse Novi Narodni Front, Eliz Lebušer.

Le Pen, koja je prethodno bila regionalna savetnica u regionu Velikog Pariza, bila je prebačena u ovaj izborni okrug na zapadu Francuske.

22.19 Najnovije projekcije rezultata: Levica do 187 mandata, ali daleko od apsolutne većine

Slavlje pristalica levice nakon objavljivanja prvih tezultata izbora u Francuskoj Foto: Tanjug/AP

Prema revidiranim anketama objavljenim kasnije u nedelju uveče, Novi NArodni Front, koji čine pet stranaka, osvojiće između 171 i 187 mandata. Potrebno je najmanje 289 mandata za apsolutnu većinu.

Stranka predsednika Makrona, Zajedno, biće drugi najveći blok sa 152 do 163 mesta, što prevazilazi očekivanja.

Marin Le Pen i njen Nacionalni front (RN) krajnje desnice su na trećem mestu sa projekcijom između 134 i 152  osvojena mesta što predstavlja značajan porast u odnosu na 89 osvojenih mesta 2022. godine.

Očekivalo se da će RN nastupiti mnogo jače nakon što je osvojio najviše glasova u prvom krugu. Međutim, njegov udeo glasova je pogođen nakon što su stotine centrističkih i levičarskih kandidata odustale od drugog kruga kako bi sprečile napredak stranke krajnje desnice.

22.16 Makron se večeras neće obratiti javnosti, saopšteno iz Jelisejske palate

22.15 Nacionalno okupljanje se oseća "izigranim"

Na sedištu RN-a bile su spremne flaše šampanjca koje je trebalo da budu otvoreme, ali je raspoloženje tamo brzo postalo sumorno nakon što su objavljene izlazne ankete.

Dopisnik Sky News-a Adam Parsons je u Parizu i slušao je Bardelin govor.

"Ovaj govor bio je pun frustracije, besa i razočaranja", kaže on.

"Ako mogu da ga sažmem, njegovo mišljenje je 'izigrani smo, uskraćena nam je pobeda koju smo pravedno trebali da imamo. Ali pokazali smo svoju snagu. I ne odustajemo.'"

22.14 Moizi: "Bardela nije mogao predvideti takav pad"

Žordan Bardela nije mogao predvideti takav pad sa visine na francuskim parlamentarnim izborima, kaže francuski politikolog i pisac Dominik Moizi.

Bardelino Nacionalno okupljanje (RN) vodilo je u anketama nakon prvog kruga glasanja, ali su ovog vikenda sprečeni da osvoje većinu.

Levičarski Novi Narodni Front i centristička alijansa predsednika Emanuela Makrona, Zajedno, završili su ispred RN-a, ali nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu.

"U poslednjih nekoliko dana shvatio je da će biti teško da stigne do premijerskog kabineta", rekao je Moizi za Sky News.

"Ali nije mogao zamisliti takav pad sa visine, da završi na trećem mestu nakon što je dugo vremena sanjao da bude prvi."

22.09 Parižani oduševljeni: "Makron mora da sluša narod"

Sky News preneo je prve reakcije građana s ulica Pariza.

Fej je bio u 19. arondismanu kada je objavljena vest o izlaznim anketama i rekao je da je atmosfera bila kao na fudbalskoj utakmici.

"Svi su bili srećni jer Pariz je kosmopolitski grad, i mi znamo da je krajnja desnica vrlo opasna po manjine i žene", rekao je on Sky News-u.

"Bilo je mnogo olakšanja. Verujemo da je Francuska antirasistička. Mi se zalažemo za multikulturalnu Francusku. Ne mislimo da je Francuska krajnja desnica. Suprotno je."

"Godinama je krajnja desnica rastla u anketama i činilo se neizbežnim da će jednog dana doći na čelo vlade."

Upitan šta sada francuski predsednik Emanuel Makron mora da uradi, Fej kaže da je vrlo jednostavno: "Mora da sluša narod."

Makron mora "prestati da bude arogantan""To nije apsolutna većina koju je levičarska strana osvojila, tako da mora prestati da bude arogantan i napokon da sluša šta ljudi žele", dodao je.

"Oni žele bolje plate, žele jednakost i dostojan život. Besplatne javne škole i bolnice", zaključio je Fej.

22.04 Da li se Makronu isplatilo kockanje s iznenadnim prevremenim izborima?

21.57 "Opipljiv osećaj olakšanja" u EU

U nedelju je Briselu, prestonici EU, postojao "opipljiv osećaj olakšanja" nakon što su projekcije pokazale da je krajnja desnica zaostala na prevremenim opštim izborima u Francuskoj, izvestio je Dejv Kejting iz France24, izveštavajući iz Brisela.

21.53 Tusk: Razočaranje za Moskvu, olakšanje za Kijev

Poljski premijer Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo u nedelju nakon izlaznih anketa u završnom krugu francuskih parlamentarnih izbora koje ukazuju na parlament u pat poziciji, pri čemu levičarski Novi Narodni Front verovatno osvaja najviše mesta.

"U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da se bude srećan u Varšavi", napisao je on na društvenoj medijskoj platformi X.

21.46 Marin Le Pen se oglasila, Makronu je imala da poruči samo jedno

21.35 Pao evro zbog francuskih izbora

Evro pada nakon što su izlazne ankete za završni krug francuskih parlamentarnih izbora ukazale na parlament u pat poziciji, s levičarskom koalicijom Novog Narodnog Fronta koja verovatno osvaja najviše mesta.

Evropska jedinstvena valuta poslednji put je pala za 0,2% na 1,081 dolara, iako su trgovinski volumeni ostali tanki u trenucima dok je rano trgovanje u Aziji tek počelo.

20.31 Atal: Podneću ostavku u ponedeljak ujutro

Gabrijel Atal Foto: Tanjug/AP

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da će podneti ostavku predsedniku Emanuelu Makronu u ponedeljak ujutro, dodajući da će obavljati svoje funkcije koliko god bude potrebno.

Atal je napomenuo da ''ekstremne stranke'', uključujući krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i levičarsku koaliciju Novi Narodni Front, neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora.

Atal je ovo izjavio nakon što je levičarska koalicija Novog Narodnog Fronta osvojila najviše mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora, kako su u nedelju saopštili anketari, što ih stavlja na put neočekivanog trijumfa nad strankom Nacionalno okupljanje (RN) krajnje desnice, ali bez apsolutne većine u parlamentu.

21.18 Fransinfo: Centrističke stranke gube predstavnička mesta u parlamentu

Centristička koalicija 'Zajedno' francuskog predsednika Emanuela Makrona najverovatnije će izgubiti relativnu parlamentarnu većinu koju je imala prethodne dve godine, nakon današnjeg drugog kruga opštih izbora.

Očekuje se da će Zajedno, čiji je deo i Makronova stranka Preporod osvojiti između 150 i 170 mesta, budući da se francuski centar fokusirao na zaustavljanje krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, prenosi Fransinfo.

Prema prvim projekcijama, Preporod će imati samo 95 do 105 mesta u budućoj skupštini, u poređenju sa 169 pre raspuštanja.

MoDem Fransoa Bajrua, takođe deo koalicije, koja je imala grupu od 50 parlamentaraca, poslaće u Skupštinu između 31 i 37 poslanika.

Istovremeno, Horizons, stranka Eduara Filipa, imaće između 24 i 28 izabranih zvaničnika, u poređenju sa 31 parlamentarcem ranije.

Republikanci će, s druge strane, u parlament poslati između 57 i 67 izabranih zvaničnika, dok su pre raspuštanja u svojoj grupi imali 61 poslanika.

Novi Narodni Front nalazi se na prvom mestu i ova levičarska koalicija mogla bi da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu, prema projekcijama, a pojedini njeni zvaničnici već su pozvali Makrona da prizna poraz i poručili da premijer Gabrijel Atal mora da podnese ostavku.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters.

20.59 Makron će sačekati pre nego što donese odluku o novoj vladi

Francuski predsednik Emanuel Makron analizira izlazne ankete i sačekaće da se potpuna slika pojavi u parlamentu pre nego što donese neophodne naredne odluke, saopšteno je iz predsedničke palate.

"Predsednik, kao garant naših institucija, poštovaće izbor francuskog naroda", navedeno je u saopštenju, uz dodatak da će Makron sačekati pre nego što donese bilo kakvu odluku o novoj vladi.

20.55 Naglo splasnula atmosfera u štabu RN

Kako javljaju novinari CNN iz Pariza, atmosfera u štabu Nacionalnog okupljanja (RN) naglo se pogoršala sat vremena pre zatvaranja birališta.

Tim CNN-ac nnavodi da je raspoloženje bilo uzdignuto pred rezultate, s pozornicom postavljenom za zabavu. Međutim, kako su stigle rane projekcije, atmosfera je naglo splasnula.

Slabi aplauz se čuo dok su se rezultati pojavljivali na velikim ekranima. Inače, bilo je gotovo tiho među nekoliko desetina aktivista stranke - sa zastavama Francuske u rukama - koji su se okupili nadajući se proslavi pobede.

20.53 Slavlje na Trgu Republike

Raspoloženje na Trgu Republike u Parizu se preokrenulo u trenu, javlja Sky News.

Postojao je osećaj strepnje dok su ljudi okupljali pod teškim oblačnim nebom.

Policijska vozila su čekala u dugim redovima u bočnim ulicama, spremna za probleme.

A onda su se desile - ovacije. Prvo oprezne, ali brzo su postale glasnije i glasnije, kada je objavljeno d levičarska koalicija vodi.

Ogroman francuski trobojni barjak je bio osvetljen sunčevim zracima dok je sunce zalazilo iza spomenika koji ga je krasio.

U gomili, 35-godišnji Ivon Lesijel je dao svoju reakciju ekipi Sky News-a.

"Ja sam gej i poreklom iz druge zemlje", kaže on.

Iza njega, masa je izražavala svoja osećanja uz bučne pokliče.

"J*** se Bardela, svi te mrze."

Baklje u plavoj, beloj i crvenoj boji su paljene dok su slavili svoju iznenađujuću pobedu.

Iako je u pitanju samo izlazna anketa, Sky News navodi da su one u Francuskoj obično pouzdane.

20.44 Bardela: "Znam koliko miliona Francuza mora biti frustrirano"

Žordan Bardela, predsednik Nacionalnog okupljanja, obratio se javnosti u sedištu svoje stranke.

Mnoge ankete su pokazivale da bi 28-godišnjak mogao postati premijer nakon snažnih početnih projekcija za Nacionalno okupljanje. Ta nadanja sada izgledaju kao prah i pepeo jer je stranka pala na treće mesto prema izlaznoj anketi.

"Bacili su nas u naručje krajnje levice i Žan-Lika Melanšona", rekao je Bardela.

Koalicije formirane kao odgovor na uspeh Nacionalnog okupljanja "paralisale" su francuski politički sistem, dodaje on, navodeći da je predsednik Emanuel Makron "gurnuo zemlju ka neizvesnosti i nestabilnosti".

"Znam koliko miliona Francuza mora biti frustrirano", rekao je on.

"Nacionalno okupljanje će pojačati svoj rad u Nacionalnoj skupštini pod vođstvom Marin Le Pen. Nećemo ići na bilo kakav politički kompromis zbog vlasti same po sebi. Do pobede ću biti s vama... večeras je tek početak", zaključio je Bardela.

France24 navodi da je Bardela političke konkurente nazvao "savezom sramote".

20.42 For: Naša dužnost je da ujedinimo većinu francuskog naroda

Francuski parlamentarni izbori bili su pobeda levičarskog Novog Narodnog Fronta (NPF) i stoga moraju ujediniti većinu francuskog naroda, izjavio je francuski socijalistički lider Olivije For u nedelju, nakon neočekivanog trijumfa NPF-a na izborima.

"Imaćemo samo jedan kompas: program Novog Narodnog Fronta", rekao je For pristalicama, dodajući da se politika francuskog predsednika Emanuela Makrona ne sme nastaviti i da njegova sporna reforma penzija mora biti otkazana.

20.32 Najnovije projekcije: Evo koliko ko osvaja mesta u francuskom parlamentu

  • NFP od 172 do 192 mandata
  • Zajendo od 150 do 170 
  • RN (uključujući LR-RN) od 132 do 152 
  • Republikanci od 57 do 67 
  • Levica od 13 do 16 
  • Ostali od 8 do 11 

20.30 Šta je Novi Narodni Front?

20.19 Melanšon: Ovo je olakšanje, Makron da prizna poraz, a premijer da podnese ostavku

France Election Foto:

Lider levičarske koalicije Novi narodni Front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je večeras da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

"Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu"', rekao je Melanšon.

On je istakao da je ''Makronov poraz definitivno potvrđen'', dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi Figaro.

Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat ''za koji su nam rekli da je nemoguć''.

Naveo je da će stranka ''ostati pri svojim rečima'' i da će sprovoditi svoj program.

''Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi'', rekao je on.

On je izjavio da su rezultati iznenađujućih izbora "ogromno olakšanje za većinu ljudi u našoj zemlji".

20.09 Šokantni prvi rezultati!

Nacionalno okupljanje (RN) zauzelo je tek treće mesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, prema izlaznim anketama BFM-a, javlja Sky News.

Levičarska koalicija Novi narodni front očekuje se da osvoji između 172-205 mesta.

U velikom iznenađenju, centristička alijansa Emanuela Makrona, Ensemble, očekuje se da osvoji oko 150-175 mesta.

RN i njegovi saveznici očekuju da osvoje između 115-150 mesta.

20.07 Bivši predsednik Fransoa Oland pobedio u Korezu

20.05 Prema prvim projekcijama niko neće osvojiti apsolutnu većinu

20.01 Levičarska alijansa NPF vodi ispred krajnje desnice i Makronove vladajuće koalicije, pokazuju projekcije Ipsos Talan

Levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je najviše mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora, rekli su vodeći anketari u nedelju, što ih stavlja na put ka neočekivanoj pobedi nad krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje (RN), ali i dalje bez apsolutne većine u parlamentu.

Procena IFOP-a za televiziju TF1 pokazuje da bi Novi narodni front mogao osvojiti 180-215 mesta u parlamentu u drugom krugu glasanja, dok Ipsos anketa za France TV predviđa 172-215 mesta za levičarski blok.

19.44 Makron sa Atalom i drugim zvaničnicima u Jelisejskoj palati prati rezultate izbora

Francuski premijer Gabrijel Atal i drugi zvaničnici iz predsedničkog tabora pridružili su se predsedniku Francuske Emanuelu Makornu u Jelisejskoj palati gde će pratiti rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, javlja BFM TV.

19.40 Zašto je Makron raspisao izbore?

Francuski predsednik Emanuel Makron je jednom rekao da su njegove misli "previše složene" za novinare. Ipak, njegova odluka da raspiše prevremene izbore – tri godine ranije nego što je potrebno, i dok je njegova stranka u slaboj poziciji – zbunila je i najistaknutije političke naučnike, zatekla čak i njegove najbliže saveznike i ostavila mnoge francuske birače zbunjenim, piše CNN pokušavajući da razjani neke od Makronovih "složenih misli".

Jedna teorija o tome zašto je Makron sada raspisao izbore jeste da bi Francuska uskoro ionako mogla biti primorana da izađe na birališta.

Kada je Makron ponovo izabran za predsednika 2022. godine, njegova stranka nije uspela da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu. Da bi usvojio kontroverzne zakone poput reforme penzija, Makron je sve više morao da zaobilazi parlament i pribegava predsedničkim dekretima, prema članu 49.3 francuskog ustava. Ovo je izazvalo ogorčenje opozicionih stranaka i velikog dela javnosti.

Svaki put kada se Makron pozove na član 49.3, parlament može da održi glasanje o poverenju njegovoj vladi. Sa više zakona o potrošnji koji se očekuju kasnije ove godine, Makronova vlada možda ne bi preživela još mnogo ovih glasanja. Možda je procenio da je bolje skočiti nego biti gurnut.

Druga teorija je da se Makron kocka da može pobediti ekstremističke stranke izlažući ih vlasti. Makron se dugo plašio predaje i Jelisejske palate i parlamenta krajnjoj desnici 2027. godine, kada mu ističe mandat. Neki tvrde da se nadao da će, dajući RN vreme da vladi pre toga, te da će tako imati vremena da razočaraju birače.

Da li će se to kockanje isplatiti, ostaje da se vidi. Žordan Bardela je rekao da će odbiti da upravlja manjinskom vladom, što znači da bi Francuska mogla ostati u pat poziciji zbog Makronovih poteza.

19.34 Stotine kandidata odustalo od drugog kruga kako bi blokirali desnicu

Pre nego što su francuski građani počeli da glasaju u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedelju, stotine kandidata su se povukle u pokušaju da blokiraju stranku krajnje desnice na putu ka vlasti.

Više od 200 kandidata iz centrističkog tabora predsednika Emanuela Makrona i levičarske alijanse povuklo se kako bi izbegli cepanje glasova. Oni su ostavili po strani svoje razlike sa jednim ciljem: da krajnju desnicu drže daleko od 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu koja je trenutno u njinom dometu.

Prošle nedelje francuski narod je postavio antiimigracionu stranku Nacionalno okupljanje (RN) i njene saveznike na prvo mesto posle prvog kruga izbora, dok je centristički tabor Makrona završio na trećem mestu, iza levičarskog bloka.

Nakon prvog kruga u izbornim jedinicama gde nijedan kandidat nije pobedio, neviđen broj mesta – više od 300 – otišao je u trokrug (mesta na kojima je moglo da se bira između tri kandidata), što je pogodovalo RN. Do utorka, kada je istekao rok za povlačenje, ostalo je manje od 100, nakon što su se centristički i levičarski kandidati strateški povukli u pojedinim izbornim jedinicama.

Analiza IPESE: Da li izbori u Francuskoj mogu da preoblikuju EU i NATO?

19.24 Raspoređeno 30.000 policajaca kako bi se sprečilo eventualno nasilje nakon izbora

Policija, Francuska Foto: Tanjug/AP

Oko 30.000 policajaca biće raspoređeno širom Francuske kasno u nedelju nakon drugog kruga parlamentarnih izbora kako bi se osiguralo da ne dođe do nereda usled pojačanih tenzija. Trgovci u većim gradovima se pripremaju za najgore, barikadirajući vrata i pojačavajući prozore kako bi sprečili štetu koju bi mogli izazvati demonstranti.

19.19 Mnogo opcija je u igri

Ako nijedna stranka ne osvoji većinu u drugom krugu, rezultat će biti "viseći parlament". Ako krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje osvoji većinu, Francuska će imati svoju prvu krajnje desnu vladu od Drugog svetskog rata, a Bardela (28) će verovatno biti premijer.

Nacionalno okupljanje bi moglo pokušati da formira koaliciju – iako nema prirodne partnere ni među centristima ni među levičarima – ili Makron može pokušati da formira koaliciju sa centrističkom levicom, ili čak da imenuje tehnokratsku vladu bez političkih afilijacija, javlja France24.

19.17 Bardela i Le Pen najavili obraćanje javnosti

Lider stranke Nacionalno okupljanje, Žordan Bardela, obratiće se oko sat vremena nakon zatvaranja birališta i kada prvi rezultati počnu da pristižu oko 20h po lokalnom vremenu. Obraćanje liderke krajnje desnice, Marin Le Pen, zakazano je dva sata nakon objavljivanja prvih projekcija.

Nakon prvog kruga, oboje su se obratili nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta.

19.00 Procenjuje se da će izlaznost u drugom krugu biti oko 67,1 odsto

Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine, nakon što je 1981. izlaznost u isto vreme iznosila je 61,4 procenata, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs)

Video: Boljevac unapređuje položaj romske zajednice kroz obrazovanje i inkluziju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    7. jul 2024 | 20:51

    Klasična politička prevara i manipulacija izbornim sistemom kojom su Makron i ekstremna levica paktom o povlačenju svojih predstavnika u regionima gde su imali slabiji skor u odnosu na levicu jedni drugima prebacili glasove i pogazili volju Francuza. Za antisemitsku Ekstremnu Levicu glasaju samo stranci i to uglavnom muslimani, za Makrona bogataši, a pravi Francuzi koji pošteno rade i žele mir a ne rat za Desnicu, koja je nepravedno proglašena ekstremnom i rasističkom. Da ne pričamo o propagandnoj medijskoj kampanji i korišćenju zvezda poput Embapea...I onda oni nekom dele lekcije o demokratiji. Kad bude počeo rat u Evropi svi će se oni setiti da oni "nisu glasali za rat"...

  • Robespierre

    7. jul 2024 | 21:51

    Namešteno kao i svuda gde Americi treba. Iako je Francuska velika zemlja, CIA je još veća služba.

  • Ugo

    7. jul 2024 | 22:32

    U Francuza je prodadio inat koji se suprostavlja fašistima makar oni bili i Ftancuzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA