Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj počeo na prekomorskim teritorijama

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Drugi krug glasanja počeo je najpre u francuskoj prekomorskoj teritoriji u Severnom Atlantiku, Sen-Pjer-e-Mikelon

Francuski glasači koji žive na prekomorskim teritorijama i inostranstvu izašli su danas da glasaju u okviru drugog kruga parlamentarnih izbora koji se za većinu Francuza održavaju sutra a mogli bi doneti pobedu ekstremnoj desnici, prvi put od Drugog svetskog rata.

Drugi krug glasanja počeo je najpre u francuskoj prekomorskoj teritoriji u Severnom Atlantiku, Sen-Pjer-e-Mikelon, potom na francuskim teritorijama na Karibima, u Južnom Pacifiku i Indijskom okeanu, a glasaju i Francuzi koji žive u inostranstvu,prenose francuski mediji.

Izbori će za većinu francuskih birača biti održani sutra, a prve procene rezultata očekuju se po zatvaranju birališta u 20 sati po lokalnom vremenu, dok bi prvi zvanični rezultati mogli da stignu kasno u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru.

Antimigrantska partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izašla je kao pobednik prvog kruga održanog prošle nedelje, dok je na drugom mestu koalicija levog centra, ekstremne levice i ekoloških stranaka, a centristička koalicija predsednika Emanuela Makrona je tek na trećoj poziciji.

Makron je raspisao vanredne izbore nakon što je Nacionalno okupljanje dobilo najviše glasova francuskih birača u okviru izbora za Evropski parlament prošlog meseca.

Projekcije pred drugi krug izbora predviđaju da bi ta stranka mogla osvojiti najviše mesta u parlamentu, ali ne i apsolutnu većinu od 289 mesta.

Makron je izjavio da se neće povući i ostaće na funkciji do kraja mandata 2027., ali očekuje se da će biti oslabljen bez obzira na ishod izbora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Makron se zahvalio glasačima ispred Ajfelove kule

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA