Ko je Dejvid Lami, novi šef britanske diplomatije: Sin imigranata iz Gvajane sa veoma velikim planovima

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Cilj Dejvida Lamija je resetovanje britanske spoljne politike

Dejvid Lami iz Laburističke stranke postaće novi britanski ministar spoljnih poslova s obećanjem da će resetovati odnose s Evropskom unijom i zalagati se za primirje u Gazi, dok će nastojati da izgradi veze sa Republikanskom strankom Donalda Trampa, piše Reuters.

Laburistička stranka levog centra ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u četvrtak, okončavši 14 godina konzervativne vlade i obećavajući da će doneti promene u Britaniji.

Dok je šest početnih prioriteta obećanih u izbornom manifestu fokusirano na domaća pitanja, Lamija očekuje duga lista međunarodnih problema.

Laburisti su rekli da će dugoročni mir i bezbednost na Bliskom Istoku biti njihov neposredni fokus. Obavezali su se da priznaju palestinsku državu kao doprinos obnovljenom mirovnom procesu koji rezultira rešenjem dve države.

Lami (51) je mnogo putovao pre izbora, posebno u Sjedinjene Države, gde je radio na izgradnji veza sa republikancima, nakon što je jednom prilikom u časopisu Time napisao da je Tramp "mizogini, neonacistički sociopata".

Sreo se sa republikanskim figurama koje se smatraju kandidatima za uloge u Trampovom kabinetu, uključujući Majka Pompea.

Lami ima jake veze sa vodećim demokratama i blizak je prijatelj bivšeg predsednika Baraka Obame, kolege sa Harvardske pravne škole.

Zajednički cilj

U govoru tokom posete u maju, Lami je rekao da će Laburisti uvek raditi sa Sjedinjenim Državama "bez obzira na vremenske prilike i ko pobedi na izborima" i da će nastojati da pronađu "zajednički cilj" sa Trampom.

"Ne verujem da on tvrdi da bi SAD trebalo da napuste Evropu. On želi da Evropljani učine više kako bi osigurali bolje branjenu Evropu", rekao je.

"Da li su njegove reči na funkciji bile šokantne? Da, bile su. Da li bismo ih mi koristili? Ne. Ali američka potrošnja na evropsku odbranu zapravo je porasla tokom Trampovog mandata, kao i troškovi odbrane šireg saveza."

Lami, sin imigranata iz Gvajane, predstavlja unutrašnju londonsku izbornu jedinicu i veći deo svoje političke karijere proveo je boreći se za socijalnu i rasnu pravdu.

Podržao je ostanak Britanije u Evropskoj uniji na referendumu 2016. Iako su laburisti obećali da će Britanija ostati van bloka, oni žele da resetuju odnose i nastoje da prodube veze, uključujući novi sporazum o bezbednosti između UK i EU.

Lami je ranije opisao Marin Le Pen, vodeću figuru francuske krajnje desničarske stranke Nacionalne okupljanja (RN), kao ksenofobičnu i zlonamernu. Ankete pokazuju da je njena stranka na putu da osvoji najviše mesta na francuskim parlamentarnim izborima, ali da neće imati apsolutnu većinu.

"Francuska je jedan od najbližih saveznika Britanije i radićemo s onima koji budu izabrani. To je demokratija i na francuskom narodu je da odluči ko će ih voditi", rekao je Lami novinarima ranije ove nedelje.

"Čekaćemo da vidimo šta će se desiti u drugom krugu 7. jula", zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak pijavice koja kao tornado nosi sve pred sobom: Zastrašujuć prizor iznad Sartija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA