Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni fudbaler upozorio na katastrofu: Mbape pozvao Francuze da glasaju protiv ekstremne desnice na izborima

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mbape, koji je rođen u Parizu, a čiji su roditelji poreklom iz Kameruna i Alžira, upozorio je da Francuskoj preti opasnost od formiranja prve ekstremno desničarske vlade još od završetka Drugog svetskog rata

  • 2
Kilijan Embape, Mbape Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Nekoliko dana uoči po mnogima ključnih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji bi mogli da odrede sudbinu zemlje u narednih nekoliko decenija, oglasio se Kilijan Mbape, kapiten francuske fudbalske reprezentacije i jedan od najboljih fudbalera sveta.

Kako je prenela agencija AP, Mbape, koji je rođen u Parizu, a čiji su roditelji poreklom iz Kameruna i Alžira, upozorio je da Francuskoj preti katastrofalna politička situacija, zbog opasnosti od formiranja prve ekstremno desničarske vlade još od završetka Drugog svetskog rata.

Nacionalno okupljanje koje predvode mladi Žordan Bardela i iskusna Marin Le Pen osvojilo je 33 odsto glasova na nacionalnom nivou u prvom krugu glasanje prošle nedelje. Drugo mesto pripalo je koaliciji stranaka levice Novi popularni front 27,9 odsto, a tek treće centrističkoj koaliciji Zajedno za republiku, koju predvodi predsednik Emanuel Makron sa 20 odsto osvojenih glasova.

Drugi krug izbora je u nedelju, a stranke levice i centra su se udružile kako bi sprečile dolazak ekstremne desnice na vlast. Mbape, jedan od najpopularnijih sportista u Francuskoj, upitan je u Nemačkoj, gde je sa selekcijom na EURO 2024. da li ima poruku za naciju.

"Mislim da, sada, više nego ikad birači moraju da izađu na glasanje. Ovo je hitna situacija. Ne možemo da dozvolimo da naša zemlja padne u ruke ovih ljudi. Veliki je pritisak, videli smo rezultate, to je katastrofa", poručio je Mbape.

Novi as madridskog Reala i pre prvog kruga je pozivao na glasanje protiv ekstremne desnice.

"Ekstremisti kucaju na vrata", rekao je tada.

Sada je, međutim, situacija urgentna, kaže on.

"Zaista se nadam da će se situacija promeniti. Svi moraju da se udruže i izađu na glasanje i glasaju za pravu stranku", zaključio je Mbape.

Le Pen: Mbape ne predstavlja većinu

Na poruke Mbapea reagovala je liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen. Ona je rekla da Kilijan Mbape nije "pravi reprezent francuskog naroda imigracionog porekla".

Le Pen je odbacila njegove komentare, rekavši da on ne odražava sliku naroda.

"Francuskom narodu je dosta da im se govori i savetuje kako da glasaju. Kilijan Mbape ne predstavlja ljude francuskog porekla sa imigracionom istorijom, jer ima mnogo više njih koji žive na minimalcu, koji ne mogu da priušte stanovanje i grejanje, nego ljudi poput gospodina Mbapea", rekla je Le Pen za CNN.

(Telegraf.rs)

Video: Mari Le Pen priznala poraz i najavila još veću borbu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA