≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Orban posle Kijeva putuje u Moskvu, sastaće se sa Putinom: U Briselu besni, poslali upozorenje Mađaru

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Orban čija zemlja se nalazi na rotirajućem mestu predsedavanja Evropskom unijom, jedini je od svih lidera Unije koji održava bliske kontakte sa Kremljom nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu

  • 8
Viktor Orban Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

Većina lidera zemalja članica Evropske unije izrazila je zabrinutost zbog najave mađarskog premijera Viktora Orbana da će danas otputovati u Moskvu i da će se možda sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako prenosi BBC, Orban čija zemlja se nalazi na rotirajućem mestu predsedavanja Evropskom unijom, jedini je od svih lidera Unije koji održava bliske kontakte sa Kremljom nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Uz to najava njegove posete Moskvi dolazi nekoliko dana pošto se Orban u Kijevu sastao sa Volodimirom Zelenskim, predsednikom Ukrajine.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, uputio je oštro upozorenje Orbanu.

"On nema mandat da pregovara i postiže dogovore sa Rusijom u ime Evropske unije. Evropski savet je jasan. Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakva diskusija o Ukrajini ne može da se vodi bez Ukrajine", naveo je Mišel u poruci na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Oglasio se i poljski premijer Donald Tusk, koji je zatražio pojašnjenje.

"Glasine o tvom odlasku u Moskvu ne mogu biti istinite. Ili mogu?", upitao je Tusk Orbana.

Nekoliko medijskih kuća izvestilo je o Orbanovim planovima da poseti Moskvu pozivajući se na dobro obaveštene izvore. Tokom posete Kijevu Orban je predložio da što brže dođe do prekida vatre, kako bi se ubrzali mirovni pregovori.

Međutim, Zelenski nije javno komentarisao ovaj predlog. Većina u Ukrajini misli da bi prekid vatre jednostavno zacementirao trenutne pozicije na frontu i da bi u pregovorima Ukrajina ostala bez izgubljene teritorije.

Zanimljivo je da je uoči Orbanove najavljene posete Moskvi, Vladimir Putin još jednom ponovio da je otvoren za pregovore sa Ukrajinom. Ruski predsednik je nedavno izneo niz preduslova koje je neophodno ispuniti pre početka pregovora, ali Kijev i zapadni saveznici smatraju da su ti preduslovi put ka kapitulaciji Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    5. jul 2024 | 14:49

    bolji politicar u EU koji stiti svoju drzavu, svaka mu cast ! Ursula moze samo da pjeni 😁

  • Pp

    5. jul 2024 | 14:29

    Izgleda da je jedini u EU koji želi i pokušava da dodje do mira, i zato je satanizovan. A Obama koji je jedan od najgorih zločinaca dobije Nobelovu nagradu za mir...ne bi me iznenadilo da uskoro Hitler dobije Nobela za mir, humanost i doprinos čovečanstvu.

  • Bg

    5. jul 2024 | 13:47

    Naš bi rado posetio Putina ali boji se reakcije zapada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA