Vreme čitanja: oko 2 min.

Potresne fotke grada od kog su ostale samo ruševine: Časiv Jar pred padom, Ukrajinci u ogromnom problemu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Širjaiev je rekao da Rusija primenjuje taktiku spaljene zemlje u pokušaju da uništi sve što bi moglo da se koristi kao vojna pozicija u nastojanju da primora ukrajinske trupe na povlačenje

  • 1
Rat u Ukrajini, Časiv Jar Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska povukla se iz naselja na periferiji Časiv Jara, strateški važnog grada u istočnoj oblasti Donjeck, koji je sravnjen sa zemljom tokom višemesečnog ruskog napada, rekao je u četvrtak vojni portparol, prenosi AP.

Časiv Jar je na kratkom rastojanju zapadno od Bahmuta, koji je Rusija zauzela prošle godine nakon ogorčene desetomesečne bitke. Mesecima su ruske snage fokusirane na zauzimanje Časiv Jara, grada koji se nalazi na uzvišenju. Njegov pad bi ugrozio obližnje gradove, kompromitovao kritične ukrajinske snabdevne puteve i približio Rusiju njenom cilju zauzimanja cele oblasti Donjeck.

Ukrajinska vojska povukla se iz severoistočnog naselja u gradu, rekao je Nazar Vološin, portparol kopnenih snaga formacije Horticija, za Associated Press u pisanoj poruci u četvrtak.

Ukrajinske odbrambene pozicije u gradu su "uništene", rekao je, dodajući da postoji pretnja od ozbiljnih žrtava ako trupe ostanu u tom području i da Rusija nije ostavila "nijednu čitavu zgradu".

Meseci nemilosrdnih ruskih artiljerijskih udara devastirali su Časiv Jar, sa spaljenim kućama i opštinskim kancelarijama, i grad koji je nekada imao 12.000 stanovnika ostao je napušten.

Oleh Širjaiev, komandant 255. jurišnog bataljona koji je baziran u tom području šest meseci, rekao je da su, nakon što su ruske trupe zauzele naselje, spalile svaku zgradu koja nije već bila uništena granatiranjem.

Širjaiev je rekao da Rusija primenjuje taktiku spaljene zemlje u pokušaju da uništi sve što bi moglo da se koristi kao vojna pozicija u nastojanju da primora ukrajinske trupe na povlačenje.

"Žao mi je što postepeno gubimo teritoriju", rekao je, govoreći telefonom iz oblasti Časiv Jara, ali je dodao: "Ne možemo da držimo ono što je uništeno".

Ruske trupe nadmašuju Ukrajince deset prema jedan u tom području, ali Širjaiev sugeriše da, čak i sa tim odnosom, nisu uspeli da postignu značajan napredak u poslednjih šest meseci aktivne borbe.

Intenzitet ruskih udara na ukrajinsku odbrambenu liniju u oblasti Časiv Jara povećao se tokom poslednjeg meseca, rekao je Vološin.

Samo u protekloj nedelji, Vološin je rekao da je Rusija izvela skoro 1.300 udara, ispalila skoro 130 kliznih bombi i izvršila 44 kopnena napada.

Drugi ruski napadi u poslednjim nedeljama bili su fokusirani na zauzimanje obližnjih naselja koja bi im omogućila napredovanje ka Kramatorsku i Slavjansku, najvećim gradovima u delu oblasti Donjeck pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinski komandanti u tom području kažu da su njihovi resursi i dalje ograničeni, uglavnom zbog višemesečnog jaza u vojnoj pomoći iz Sjedinjenih Država koja je gurnula ukrajinsku vojsku u defanzivu.

Širjaiev, komandant jurišnog bataljona, rekao je da municija od saveznika stiže, ali sporije nego što je vojsci potrebno.

"Odlučni smo da izdržimo do kraja", rekao je komandant, koji se bori na prvoj liniji fronta od izbijanja rata.

U drugim delovima Ukrajine, guverner severne oblasti Černihov, Vjačeslav Čaus, rekao je da je Rusija sinoć lansirala 22 drona na Ukrajinu. Jedan je pogodio energetsku infrastrukturu u severnoj oblasti Černihov, ostavljajući skoro 6.000 korisnika bez struje, rekao je, dodajući da su ostali oboreni.

Rusija stalno cilja teško oštećenu energetsku infrastrukturu Ukrajine, što rezultira višesatnim rotacionim isključenjima struje širom zemlje. Ukrajinski zvaničnici su upozorili da bi situacija mogla da se pogorša kako se približava zima.

(Telegraf.rs)

Video: Pacov kapitalac švrćka parkom na Kanarevom brdu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta kazu nato zlocinci

    5. jul 2024 | 09:14

    Ostalo im oruzja samo za jos par nedelja.... to bese negde leta godpodnjeg 2022... Lesinari udarite na Rusiju ako smete! Nije to jedna mala Srbija pa da ubijate ljudsku nejac... Ziveo Vladimire Vladimirovicu na vek vekova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA