Vreme čitanja: oko 2 min.

Drama na podivljaloj reci, porodila se na čamcu bežeći od poplava: "Ne želim više dece"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su se kontrakcije pojačavale, tim na čamcu je brzo reagovao, držeći ceradu da ženu zaštite od kiše dok su joj pomagali pri porođaju

  • 0
Porođaj na čamcu tokom poplava u Indiji Foto: Tanjug/AP

Plava cerada prekrivala je majku i njenu novorođenu ćerku tokom njihovog putovanja čamcem kroz neprestanu kišu. Džahanara Katun (25) upravo se porodila na čamcu na putu ka zdravstvenom centru, okružena besnim vodama reke Bramaputra koja je plavila sve oko sebe, piše AP.

"Veoma sam srećan", rekao je njen muž Kamaludin, koji je takođe bio na čamcu. "Moja žena je želela dečaka, ali Alah mi je dao devojčicu i veoma sam zadovoljan. Ne želim više dece."

Par je napustio svoj dom na Fuliamari Čaru, jednom od ostrva na reci, nakon što je ono bilo poplavljeno, i sklonili su se na obližnje ostrvo poznato kao Čars.

Povećane padavine u regionu, za koje se krive klimatske promene, učinile su reku Bramaputru — već poznatu po svom snažnom, nepredvidivom toku — još opasnijom za one koji žive blizu nje ili na više od 2.000 ostrva koja se na njoj nalaze.

Indija, a posebno država Asam, smatraju se jednim od najugroženijih regiona sveta zbog klimatskih promena usled sve intenzivnijih kiša i poplava, prema izveštaju iz 2021. godine Saveta za energiju, životnu sredinu i vodu, klimatskog think-tanka sa sedištem u Nju Delhiju.

Katun i Kamaludin zarađuju za život kao poljoprivrednici na svom ostrvu u distriktu Morigaon u državi Asam.

Medicinski tim je obilazio poplavljena ostrva Čars kako bi pomogao onima kojima je potrebna medicinska pomoć, naročito trudnicama. Tim je ubedio Katun da otputuje s njima preko reke do najbliže medicinske ustanove.

Beba nije mogla da sačeka da Katun stigne do zdravstvenog centra. Kako su se kontrakcije pojačavale, tim na čamcu je brzo reagovao, držeći ceradu da ženu zaštite od kiše dok su joj pomagali pri porođaju.

Za deset minuta beba je stigla na svet uz povike slavljenja.

Diluvara Begum, pomoćna bolničarka i babica, podigla je novorođenče i šapnula molitve u njene uši.

"Ovo mi je bio prvi put da pomažem pri porođaju na čamcu. Bilo je to vrlo drugačije osećanje. Dobro se osećam", rekla je ona.

Porodica je bebi dala ime Karima, što znači Darežljiva.

(Telegraf.rs)

Video: "Pliva" romsko naselje u Ripnju: Izlila se Topčiderka, donela veliki strah od zaraze

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA