Vreme čitanja: oko 1 min.

Iza rešetaka je i dalje 1.400 ljudi: Lukašenko oslobodio deset političkih zatvorenika

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan od oslobođenih je Rihor Kastusiou (67), bivši lider opozicione stranke i predsednički kandidat, koji boluje od raka

  • 0
Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko oslobodio je najmanje deset političkih zatvorenika, među kojima i veterana opozicije koji boluje od raka, saopštili su danas aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Oko 1.400 ljudi i dalje se nalazi iza rešetaka zbog političkih aktivnosti, od kojih je većina uhapšena nakon masovnih protesta 2020. i osuđena zbog optužbi u vezi sa navodnim ekstremizmom, preneo je Rojters.

Grupa za zaštitu ljudska prava Viasna saopštila je da zna za tri žene i sedam muškaraca koji su oslobođeni.

Jedini koga su rođaci do sada imenovali je Rihor Kastusiou (67), bivši lider opozicione stranke i predsednički kandidat.

On je uhapšen 2021. i dobio sledeće godine kaznu zatvora od 10 godina, nakon što je osuđen za zaveru protiv vlade radi preuzimanja vlasti.

Nakon hapšenja, dijagnostikovan mu je rak.

Andrej Strižak, šef organizacije Bisol koja prikuplja sredstva za podršku političkim zatvorenicima i njihovim porodicama, rekao je da je zabluda misliti da je vlast postala humanija.

Lukašenko je ove nedelje najavio amnestiju povodom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Belorusije od nacista u Drugom svetskom ratu.

Beloruska državna agencija Belta prenosi da se očekuje da će se amnestija odnositi na oko 7.850 zatvorenika, uključujući maloletna lica, trudnice, penzionere i osobe koje boluju od tuberkuloze ili raka.

Isključeni su osuđeni za zločine protiv države ili ekstremističke i terorističke aktivnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Koga vi glumite? Vršite nasilje nad narodom: Lukašenko zagrmeo na ministra zdravlja pred kamerama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA