Vreme čitanja: oko 1 min.

Pakleni Dan nezavisnosti: Upozorenje na ekstremne temperature za 150 miliona ljudi, biće preko 46 stepeni

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom današnjeg praznika upozorenje na ekstremne vrućine izdato u 21 saveznoj državi, očekuju se temperature od preko 46 stepeni Celzijusa

  • 0
toplotni talas Sjedinjene Države Foto:Tanjug/AP

Upozorenje na ekstremne temperature i vrućinu izdato je za 21 saveznu državu širom Sjedinjenih Država, gde se danas obeležava Dan nezavisnosti, jedan od najvećih praznika u zemlji.

Kako je preneo "NBC Njuz", visoke temperature očekuju se u zapadnom delu zemlje, a temperatura će se popeti do 115 stepeni Farenhajta (46,1 stepen Celzijusa).

Očekuje se da će 130 gradova postaviti nove najviše rekode u istoriji u visini temperature, a poslednji su to zabeležili San Rafael i Livermor u Kaliforniji.

Ekstremna vrućina se osim u Kaliforniji očekuje u Nevadi, Arizoni, Vašingtonu i Oregonu. Potencijalno radi se o vremenskim uslovima opasnim po život. Vrućina je glavni uzrok smrti povezanih sa vremenskim neprilikama u SAD.

"Ulazimo u potencijalno istorijski smrtonosan toplotni talas", navodi se u upozorenju Nacionalne meteorološke službe za oblast zaliva San Francisko.

Očekuje se da će toplotni talas u San Francisku trajati 12 dana i biće najgori u poslednjih 18 godina. Upozorenje je izdato i u gradu Los Anđelesu. Među najugroženijima su beskućnici.

Guvernerka Oregona Tina Kotek najavila je otvaranje centara gde građani mogu da se rashlade. U Finiksu je takođe alarmantna situacija. Temperatura u ovom gradu je 16 dana iznad 43 stepena celzijusa.

Policija je potvrdila da je jedno dete preminulo tokom planinarenja usled visoke temperature. Veliki broj gradova je otkazao ili odložio za danas planirane parade i vatromete jer usled velikih temperatura može doći do požara zbog korišćenja neizostavnih vatrometa.

Dok zapadnom delu SAD prete paklene vrućine u središnjem se strahuje od tornada. Upozorenje na opasnost od tornada izdato je u Misuriju, delovima Kanzasa i Oklahome, gde živi šest miliona ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA