Vreme čitanja: oko 3 min.

Rusija koristi novu taktiku "napada ljudskim mesom" na frontu u Ukrajini: Pukovnik otkrio koji je glavni cilj

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Napredovanje ruske vojske u oblastima oko Harkova je zaustavljeno, ali na samom istoku zemlje prodor ruskih bvojnika ipak polako napreduje

  • 5
Rusija, ruska vojska Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici tvrde da Rusi koriste novu taktiku na frontu, koju su nazvali "napad ljudskim mesom".

Ova taktika podrazumeva da ruski vojnici u više "talasa" napadaju neprijateljsko područje bez gotovo nikakvog pokrivanja.

Potpukovnik Anton Bajev objasnio je zbog čega Rusi koriste ovu taktiku.

"Rusi koriste ove jedinice u većini slučajeva isključivo da vide gde se nalazi naša vojna oprema. Cilj im je da iscrpe naše jedinice. Naši vojnici su na položajima, bore se, ali kada se u toku dana dogodi nekoliko napada neprijatelja, to je i fizički i psihički jako teško", objašnjava pukovnik.

On dodaje da su zbog ove taktike Rusi doživeli velike gubitke, posebno tokom njihove poslednje ofanzive, koju su pokrenuli pre dva meseca.

Podaci zapadnih zvaničnika pokazuju da je oko 1.200 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno svakog dana u maju i junu, što je najveća stopa od početka rata.

Pukovnik objašnjava da je glavni cilj ovih napada potpuna iscrpljenost ukrajinskih vojnika.

"Rusija želi da maksimalno iskoristi svoju ključnu prednost, a to su brojke", rekao je pukovnik Bajev.

Harkov, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Ukrajinci ne mogu da pariraju Rusima

U Pokrovsku u Donjeckoj oblasti, kapetan Ivan Sekač iz ukrajinske 110. brigade upoređuje ono što vidi na frontu sa "pokretnom trakom koja dovodi Ruse do ubijanja".

On objašnjava da je prednost Ruisje u tome što ih brojčano ima više nego Ukrajinaca.

"Neki od onih koji se bore su bivši zatvorenici, ali Rusija angažuje i plaćenike", kazao je on.

Među ruskim vojnicima od početka ove ofanzive, bilo je pritužbi da Moskva tera ranjene vojnike da se bore na frontu.

Na jednom snimku se vidi kako desetine muškaraca, neki na štakama, apeluju na svoje komandante da ih ne šalju na front. Iako su komandantima rekli da su ranjeni i da im je potrebno lečenje, njihovi nadređeni se ne obaziru na to i šalju ih na front.

Sa druge strane, Ukrajina ne može da im parira u ovoj taktici zbog manjeg broja vojnika, ali i zbog drugačijeg odnosa prema žrtvama.

Jedan visokopozicionirani general u ukrajinskoj vojsci je smenjen poslednjih nedelja nakon pritužbi da je koristio sovjetsku taktiku na frontu, koja podrazumeva slanje ljudi na prve linije fronta.

"Postoji puno kritika jer smo izgubili puno naših momaka zbog sovjetskog načina razmišljanja i strategije. Ograničeni smo ljudstvom i moramo da mislimo na naše ljude", kaže Ivan Stupak, bivši pripadnik ukrajinske službe bezbednosti.

Napredovanje ruske vojske u oblastima oko Harkova je zaustavljeno, ali na samom istoku zemlje prodor ruskih bvojnika ipak polako napreduje.

"Nažalost, Rusa ima mnogo. Oni pokušavaju da sprovedu ovu taktiku osvajanja centimetar po centimetar, 100 ili 200 metara dnevno. I to im uspeva", kaže Stupak.

U Kijevu polako rastu frustracije frustracija zbog tempa kojim pomoć pristiže sa Zapada. Jedan visokopozicionirani zvaničnik rekao je da Ukrajina dobja dovoljno pomoći da ne izgubi, ali nedovoljno da pobedi.

Ukrajini fali naoružanje

Zapadni zvaničnici priznaju da je 2024. godina bila teška za Ukrajinu. Kašnjenje isporuke vojne pomoći iz SAD stvorila je veliki pritisak na odbranu, što je Ukrajincima donelo gubitke u ljudistvu i teritoriji.

"Čini se da je to takozvani postupni pristup. Imam dojam da naši zapadni saveznici pošalju malo oružja i onda čekaju da vide što će se sljedeće dogoditi, kao da se boje onoga što nazivaju eskalacijom", rekao je Oleksandr Merežko, predsjednik ukrajinskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Ukidanje ograničenja korišćenja američkog oružja za prekogranične napade na Rusiju donelo je iskorak i pomoglo je u zaustavljanju ruskog napada na Harkov.

"Ako se budemo morali da se borimo s rukama svezanim na leđima, samo ćemo iskrvariti do smrti. Zato je ključno da nam dopuste korišćenje raketa sa dugim dometom na rusku teritoriju", rekao je Merežko za BBC.

Međutim, ukrajinski zvaničnik kaže da bi ti napadi na Rusiju bili samo palijativno sredstvo i da to nije bitno promenilo dinamiku rata.

Rat u Ukrajini, ukrajinska vojska, artiljerija Foto: Tanjug/AP

"Krećemo se prema pat-poziciji", kaže Stupak.

On dodaje da bi zbog toga Ukrajina na kraju morala da pristane na pregovore s Rusijom.

Tokom ovonedeljene posete Kijevu, mađarski premijer Viktor Orban predložio je primirje kako bi se ubrzali pregovori. Njegov predlog nije naišao na veliko oduševljenje u Kijevu.

"Nismo spremni na kompromis oko vrlo važnih stvari i vrednosti", rekao je novinarima u Vašingtonu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

(Telegraf.rs)

Video: Srušio se ruski avion kod granice sa Ukrajinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    4. jul 2024 | 13:43

    Znaci ukri su plemeniti i cuvaju svoje vojnike. Istina je sasvim obrnuta. Za 3-4 meseca ce se sve znati i zapadni mediji nece vise moci plasirati svoje lazi (zelje) kao istinu. Do novembra se sve zavrsava...

  • Mihajlo

    4. jul 2024 | 14:10

    Da niste mozda pobrkali ukrajince i ruse u tekstu?

  • N

    4. jul 2024 | 13:45

    Moj kolega sa posla u Slovackoj,ukrajinac kaze da ga zvao komsija koji je mobilisan i kaze da ukri svoje poginule i ne sakupljaju nego leze dok se ne raspadnu lesevi.kaze jeko je razocaran i lose psihicki kako se odnose prema svojim poginulima.rusi barem svoje zatrpaju makar i buldozerima kaze a nasi jad i beda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA