Vreme čitanja: oko 2 min.

Jovan snimio zastrašujuć prizor iznad Sartija: Superćelija se stvorila, a onda se ovo pojavilo na nebu

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Superćelija se stvorila izmedju Sartija i Atosa, a pijavica je bila više ka otvorenom moru", rekao je Jovan Dautović za Telegraf.rs

  • 2

Usled jakog nevremena koje je pogodilo Grčku u prethodna dva dana dogodile su se i različite temperaturne promene zbog čega je u nekim delovima došlo do stvaranja neuobičajenih pojava na nebu. Jedna takva pojava zabrinula je naše turiste koji trenutno borave na Sartiju.

"Superćelija se stvorila između Sartija i Atosa, a pijavica je bila više ka otvorenom moru. U Sartiju i celom ovom području nije bilo tada ni kiše samo oblačnost. Superćelija je otišla ka Tasosu", rekao je za Telegraf.rs Jovan Dautović koji trenutno boravi u Grčkoj.

Kako je za Telegraf.rs rekao Jovan, na Sartiju je oblačno i skoro je krenula da pada sitna kišica.

Takođe, i u drugim mestima širom Grčke nisu bolje vremenske prilike. U mesta Nea Iraklitisa pada kiša praćena jakom grmljavinom i kako kažu naši turisti, jako je hladno. U Simantru je za sada stanje mnogo bolje jer trenutno pada sitna kiša uz prolaznu oblačnost i grmljavinu. Na Kasandri, u mestu Skala Furka, trenutno grmi i seva bez padavina.

U Solunu, u mestu Nea Plagia, trenutno duva jak vetar i izuzetno je oblačno.

Srpski turisti koji se trenutno nalaze u Sartiju kažu da su pijavicu rano jutros uočili na nebu i da im nije bilo nimalo prijatno dok se nisu malo više raspitali o tome.

U grupi Grčka info su se javili turisti koji kažu da je ovakva pojava uobičajena za Halkidiki i da nema razloga za strah, ali stručnjaci objašnjavaju da kada je u pitanju ova vremenska pojava treba biti u stanju pripravnosti.

Šta je pijavica?

Pijavica, vrtložni vetar, vijar ili tromba je atmosferski vrtlog manjeg razmera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa. Može nastati iznad vodene površine (vodena, ili ako nastane nad morem, morska pijavica) te nad kopnom.

Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom, a kada takva pijavica pređe sa vodene površine na kopno onda je reč o pravom tornadu.

Rotacija u vrtlogu pijavice češće je u ciklonalnom smeru.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda Grčka dan nakon stravičnog pustošenja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    4. jul 2024 | 13:28

    Superćelija, ima svoju formu i način pojave i izgled i ni jedna oluja pa ni ova nisu po pravilu superćelije. To ste se setili kako bi vam naslovi bili kao po šablonu, atraktivni, za klik.

  • Đuro

    4. jul 2024 | 10:31

    A koje OVO ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA