Vreme čitanja: oko 4 min.

Uspelo pregrupisanje pred drugi krug izbora u Francuskoj? Krajnja desnica po anketama neće osvojiti većinu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Anketa Harris Interactive za magazin Challenges - prva koja je objavljena nakon što su političari iz svih strana formirali front protiv RN-a - pokazala je da će RN pasti ispod potrebnih 289 mesta za kontrolu 577-člane Nacionalne skupštine

  • 0
Emanuel Makron i Džordan Bardela, Emmanuel Macron i Jordan Bardella izbori Foto-kolaž: TAnjug/AP, Shutterstock, Pixabay

Nacionalni front (RN) Marin Le Pen neće osvojiti većinu mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedelju, prema anketi objavljenoj u sredu, što sugeriše da bi napori francuskih glavnih stranaka da blokiraju krajnju desnicu mogli da uspeju, javlja Reuters.

Anketa Harris Interactive za magazin Challenges - prva koja je objavljena nakon što su političari iz svih strana formirali front protiv RN-a - pokazala je da će RN pasti ispod potrebnih 289 mesta za kontrolu 577-člane Nacionalne skupštine.

RN i njihovi saveznici osvojili bi samo 190 do 220 mesta, prema anketi, dok bi centar-desni republikanci (LR) osvojili 30 do 50 mesta. Ovo bi moglo isključiti mogućnost manjinske vlade krajnje desnice podržane od strane dela LR parlamentarne grupe.

"Rezultat povlačenja je jasan korak unazad za RN", napisao je reporter Challenges-a Remi Klement na X-u.

Anketa je objavljena nakon što je više od 200 kandidata iz celog političkog spektra povuklo svoje kandidature kako bi otvorili put onima koji su najbolje plasirani da poraze RN kandidata u njihovoj izbornoj jedinici, u procesu poznatom kao "republikanski front." Pre povlačenja, istraživači javnog mnjenja su izračunali da je prvi krug stavio RN na put ka osvajanju 250-300 mesta.

Na pitanje da li se plaši da će RN pasti ispod 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu, Le Pen je rekla za TF1 TV: "Ne, veoma sam sigurna. Francuzi zaista žele promene."

Da li će Republikanski front uspeti?

Nakon povlačenja, prema računici do koje je došao Reuters, ostale au 92 borbe za poslanička mesta sa po tri ili četiri kandidata. Trostruki glasovi favorizuju RN, dok se dvostruki okršaji smatraju boljim za savez protiv RN-a, kažu stručnjaci. Harris anketa je pokazala da bi levičarski savez Nova narodna fronta osvojio 159 do 183 mesta, dok bi savez predsednika Emanuela Makrona Zajedno osvojio samo 110 do 135 mesta. Različite druge stranke osvojile bi od 17 do 31 mesta.

Francuski premijer Gabrijel Atal, blizak saveznik Makrona, rekao je ranije u sredu da veruje da bi međustranački pokušaj da se uskrati većina krajnjoj desnici RN mogao da uspe. Međutim, odbacio je sugestije da bi Makronovi centristi mogli da formiraju međustranačku vladu u slučaju neizvesnog parlamenta, predloživši da će umesto toga morati u skupštini da se udruže kako bi usvajali zakone od slučaja do slučaja.

"Ono što ova povlačenja pokazuju je da možemo izbeći apsolutnu većinu za krajnju desnicu", rekao je Atal za radio Franc Inter.

"Nadam se da će Makronov savez biti što veći", rekao je. "Nakon toga ćemo nastojati da osiguramo većine od projekta do projekta."

Makron odbio ideju o koaliciji sa krajnjom levicom

Na sastanku vlade u utorak, Makron je odbacio opciju koalicije koja bi uključivala krajnje levu stranku Nepokorena Francuska (LFI) Žan-Lik Melanšona, rekao je jedan učesnik. Nije jasno da li je pomenuo druge opcije koalicije.

Njihovi komentari naglašavaju da, čak i ako RN ne dođe na vlast, Francuska bi mogla da se suoči sa mesecima političke nesigurnosti do kraja Makronovog mandata 2027. godine, kada se očekuje da će Le Pen ponovo pokušati da osvoji predsedništvo. Pitanje ostaje da li će birači podržati napore da se blokira antiimigrantski, euroskeptični RN. Centristički birači bi mogli da oklevaju da podrže krajnje levog rivala RN-u, dok su mnoge levičarske pristalice toliko razočarane Makronom da neće moći da podrže nekoga iz njegovog saveza.

Le Pen je rekla da bi mogla da se obrati drugim strankama ako RN ne osvoji apsolutnu većinu. Njen kandidat za premijera Žordan Bardela je rekao da bi odbio da formira vladu bez dovoljno mandata. RN je izašao daleko ispred u prvom krugu glasanja u nedelju nakon što je Makronov rizik sa vanrednim izborima propao, ostavivši njegov centristički kamp na trećem mestu iza RN-a i brzopleto formiranog levičarskog saveza.

Le Pen je godinama radila na tome da ublaži imidž RN-a, ali grupe za ljudska prava izražavaju zabrinutost zbog njegove politike "nacionalne preferencije" i antimigrantske politike, dok bi njihov duboki euroskepticizam predstavljao ozbiljne pretnje budućim evropskim integracijama. RN je najavio planove da poništi Makronove reforme, poput njegove nepopularne odluke o povećanju starosne granice za penzionisanje, ali ekonomisti dovode u pitanje da li su planovi RN-a za trošenje u potpunosti finansirani.

Finansijska tržišta su se smirila zbog pokušaja stvaranja takozvanog "republikanskog fronta" protiv stranke Le Penove, smanjujući rizik premije na francuski suvereni dug.

"Strategija bi značajno ograničila šanse Le Penove da osvoji apsolutnu većinu", rekao je glavni evropski ekonomista Džefriz Mohit Kumar.

Nacionalni front je napao međustranačke pokušaje da ga blokira kao antidemokratski i pokušaj podrivanja volje birača. Bardela je rekao za novine Le Figaro: "Pravi 'republikanski front' - to smo mi."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA