Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva požara na Tasosu: Jak udar groma napravio haos na grčkom ostrvu

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letelice i dva helikoptera pokušavali su da ugase plamen koji proždire šumsko zemljište.

  • 0
Požar na Tasosu Video: Luka Đoređević

Jak udar groma izazvao je danas dva požara na grčkom ostrvu Tasos, dan nakon što su vatrogasne snage ukrotile šumske požare izazvane jakim vetrovima na druga dva ostrva.

Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letelice i dva helikoptera pokušavali su da ugase plamen koji proždire šumsko zemljište na dva fronta na ostrvu u severnom Egejskom moru 306 km severno od Atine, saopštila je vatrogasna brigada.

Šumski požari su poslednjih godina postali češći i razorniji u Grčkoj zbog klimatskih promena, a grčka Služba civilne zaštite upozorila je na još nestabilnije vreme u sredu i četvrtak, navodeći da se očekuju oluje sa velikom učestalošću grmljavina i gradom.

Najviše će biti pogođene centralna i severna Grčka.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je ove nedelje na opasno leto sa šumskim požarima nakon dugotrajne suše i neuobičajeno jakih naleta vetra za ovu sezonu.

Prošle godine u šumskim požarima na severu zemlje poginulo je 20 ljudi, a 19.000 primorano je da napusti ostrvo Rodos.

Za rano lociranje požara, ova mediteranska zemlja sve više koristi dronove koji pomažu u nadgledanju šumskog zemljišta.

Oko 240 vatrogasaca iz zemalja uključujući Bugarsku, Maltu, Moldaviju i Rumuniju pojačaće grčke vatrogasne snage od jula do septembra, saopštilo je Ministarstvo civilne zaštite.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bukti požar u Grčkoj kod Makrigijalosa blizu Paralije: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA