Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako se povuče, samo jedna osoba može da zameni Bajdena kao kandidat demokrata: "Nju je nemoguće ignorisati"

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako se u poslednje vreme licitira sa više kandidati koji bi mogli da zamene Džoa Bajdena kao predsedničkog kandidata, izvori iz Demokratske partije kažu da je samo jedno ime realno

  • 3
Debata Tramp i Bajden Foto: Tanjug/AP

Potpredsednica SAD Kamala Haris je glavna alternativa za zamenu predsednika SAD-a Džoa Bajdena ako odluči da ne nastavi svoju kampanju za reizbor, prema sedam visokih izvora iz Bidenove kampanje, Bele kuće i Demokratskog nacionalnog komiteta koji su upoznati sa trenutnim diskusijama na tu temu, javlja Reuters.

Bajdenovo neuredno, ponekad nesuvislo i široko kritikovano pojavljivanje na prvoj debati protiv republikanskog rivala Donalda Trampa prošle nedelje izazvalo je talas panike unutar Demokratske partije zbog zabrinutosti da možda nije dovoljno sposoban da služi drugi mandat, i podstaklo je pozive da najbliži saradnici podnesu ostavke.

Neke uticajne demokrate su predložile alternative Bajdenu pored Harisove, uključujući popularne članove kabineta i demokratske guvernere kao što su Gevin Njusom iz Kalifornije, Grečen Vitmer iz Mičigena i Džoš Šapiro iz Pensilvanije. Ali pokušaji da se zaobiđe Harisova su pusta želja i gotovo nemogući, rekli su ovi izvori, koji su želeli da ostanu anonimni.

Ako bude imenovana kao stranački kandidat, Haris (59) bi preuzela sredstva prikupljena od strane Bajdenove kampanje i nasleđivala bi kampanjsku infrastrukturu, rekli su izvori. Takođe ima prepoznatljivije ime među svim alternativama i najveći rejting među demokratama koje bi ozbiljno mogle biti razmatrane kao kandidati, rekli su izvori.

Debata Tramp i Bajden Foto: Tanjug/AP

U anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u utorak, Haris je zaostajala za Trampom za jedan procenat sa 42% prema 43%, što je razlika koja je unutar margine greške od 3,5 procentnih poena, a što je statistički jednako jako kao i Bajdenov rezultat.

Pored toga, ona je već proverena za nacionalnoj funkciji i preživela je intenzivnu kontrolu od strane republikanaca, rekli su izvori. Takođe, Džim Klajburn, čovek koji je bio ključan za Bajdenovu pobedu 2020. godine, rekao je za MSNBC da bi podržao Harisovu kao demokratskog kandidata ako Bajden odustane.

"Gotovo je nemoguće osvojiti nominaciju nad potpredsednicom", rekao je Majkl Truhiljo, demokratski strateg iz Kalifornije koji je radio za kampanju Hilari Klinton 2008. i 2016. godine.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je u utorak da je Bajden imao "lošu noć" na debati i da će nastaviti da izlaže svoj slučaj za reizbor američkom narodu. Bajdenova kampanja je prepustila timu Harisove da komentariše priču.

Njeni saradnici su odbacili bilo kakvu priču o demokratskoj listi koja ne uključuje i Bajdena i Harisovu.

"Potpredsednica Haris se raduje služenju drugog mandata sa predsednikom Džoom Bajdenom," navodi se u izjavi njenog kabineta.

Bajdenova kampanja je osvojila 3.894 delegata nakon državnih predizbora, ostavljajući samo nekoliko desetina "neopredeljenih". Očekuje se da će ga formalno nominovati kasnije ovog meseca na virtuelnom sastanku, pre nego što Demokrata održe nominacionu konvenciju u avgustu.

"Svi delegati nisu samo Bajdenovi, oni su i delegati Harisove", rekao je Truhiljo, dodajući da će imati "znatnu podršku u svih 50 država prvog dana", rekao je.

Dona Brazile, bivša privremena predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta, koja ima ključnu ulogu u ovogodišnjoj Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u avgustu, rekla je da je osoba koja može odmah preuzeti funkciju ako Bajden odluči da ne kandiduje, Harisova.

"Ljudi mogu sanjati o nekom drugom superheroju, ali postoji proces i poslednji put kad sam proverila, to je Bajden-Haris lista, ona je broj dva na listi", rekla je Brazile, dodajući da Bajden ostaje kandidat Demokratske stranke i "ne ide nigde".

Zaobilaženje prve crne žene potpredsednice za drugog kandidata izazvalo bi negativne reakcije kod crnih i žena glasača koji su ključni za bilo kakvu pobedu, reklo je nekoliko demokratskih stratega.

"Nemoguće ignorisati Harisovu"

Kamala Harris, Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Ipak, Harisova je često bila zaobiđena u mnogim spekulacijama nakon debate jer neke uticajne demokrate imaju malo poverenja da može pobediti Trampa, rekla su četiri izvora.

Sjedinjene Države nikada nisu izabrale ženu za predsednika, a Harisova je veći deo svog vremena kao potpredsednica provela boreći se da se istakne u ulozi koja je po definiciji podržavajuća. Još prošle godine, mnogi unutar Bele kuće i Bajdenove kampanje privatno su se brinuli da je ona teret za kampanju.

Od tada, Harisova je uspela da pronađe svoj korak po pitanju prava na abortus, ali njeni rejtinzi nisu značajno poboljšani. Ocena odobravanja Harisove je ispod 40%, ali prema nedavnim anketama koje je istakla Badenova kampanja, ona i predsednik imaju slične šanse da pobede Trampa.

Potpredsednica je takođe konstantno bila meta republikanaca i konzervativnih medija u napadima koje mnogi saveznici smatraju seksističkim i rasističkim.

Tri demokratska donatora, koja su nedavno vršila pritisak da se Bajden povuče, takođe su ove nedelje rekla da misle da će biti "nemoguće" zaobići Harisovu. Donatori su predlagali imena Vitmerove i Njusoma kao moguće alternative do prošlog vikenda.

"Postoji trenutno stvarna rasprava unutar Demokratske partije o liderstvu, ali pravedno je reći, i nisam oduševljen ovim... biće nemoguće ignorisati Kamalu", rekao je jedan od donatora.

Drugi donator je rekao "ona nije ničiji izbor, ali da, gotovo je nemoguće ignorisati je."

Ipak, predsednikova kampanja za reizbor drži svoj stav, ojačana jačim nastupom Bajdena tokom govora u Severnoj Karolini, čak i dok pozivi da se povuče rastu.

Stefani Kater, zamenica menadžera kampanje bivšeg predsednika Baraka Obame, čija firma ima ugovor za produkciju Demokratske nacionalne konvencije u avgustu, rekla je da je "predsednik Bajden kandidat i on će ostati kandidat."

"Za one koji traže neku vrstu unutarstranačke borbe, pazite šta želite jer bi to osiguralo Trampovu pobedu", navela je ona u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Specijalne antiterorističke jedinice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA