Vreme čitanja: oko 3 min.

Tinejdžerka na Tiktoku slučajno videla devojku koja mnogo liči na nju: Ubrzo je saznala šokantnu istinu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Procenjuje se da je najmanje 120.000 beba u Gruziji ukradeno od njihovih boloških roditelja i dato na usvajanje

  • 2
Anna Panchulidze, Elene Deisadze Foto: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

Gruzijska studentkinja Elene Deisadze bila je na TikToku kada je 2022. slučajno naišla na profil devojke Ane Pančulidze, koja je veoma ličila na nju.

Mesecima kasnije nakon što su se njih dve upoznale i zbližile, ove su saznale da su usvojene. Prošle godine su odlučile da urade DNK test i ostale su šokirane!

Ne samo da su u rodu, njih dve su identične bliznakinje, preneo je Dailymail.

"Imala sam srećno detinstvo, ali sada se čitava moja prošlost čini kao prevara", kaže Ana.

Ove sestre nisu slučajno razdvojene na rođenju, one su deo od preko 120.000 beba za koje se veruje da su ukradene od svojih bioloških roditelja i prodate parovima koji su ih usvojili. To je skandal koji traje decenijama u Gruziji, a koji još nije ni blizu razrešenja.

Šema, koju su otkrili nezavisni novinari i porodice koje tragaju za svojom ukradenom decom, podrazumeva krađu beba od njihovoj majki. Većini je rečeno da su im bebe preminule neposredno ili ubrzo nakon porođaja.

Potom su ovako ukradene bebe prodavane u Gruziji ili inostranstvu. Otkriveno je da su se nelegalna usvojenja odvijala više od 50 godine. Vršena su pomoću mreže porodilišta, vrtića i agencija za usvajanje.

Dogovor je podrazumevao oduzimanje dece od roditelja, falsifikovanje matičnih knjiga rođenih i smeštaj dece u nove porodice u zamenu za gotovina.

Elene i Ana, sada imaju 19 godina. Pre dve godine su počele da otkrivaju pravu istinu o svom poreklu.

"Postale smo prijateljice nesluteći da smo možda sestre, ali smo obe osećale da postoji neka posebna veza između nas", kaže Elene koja studira psihologiju.

Anna Panchulidze, Elene Deisadze Slučajno su se pronašle: Elene i Ana Foto: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

Prošlog leta, njihovi roditelji su im saopštili da su one usvojene. Tada su odlučile da urade DNK test koji je potvrdio da su one identične bliznakinje.

"Borila sam se da prihvatim ovu informaciju, da prihvatim novu realnost. Ljudi koji su me odgajali 18 godina nisu moji roditelji", navodi Ana i dodaje:

"Ali ne osećam ljutnju. Samo ogromnu zahvalnost ljudima koji su me odgajali, i radost što sam pronašla nekog ko je moje krvi i mesa".

DNK test za Elen i Anu je dogovoren pomoću gruzijske novinarke Tamune Museridze, koja vodi Fejsbuk grupu posvećenu ponovnom spajanju beba ukradenih od roditelja.

Ova grupa ima preko 200.000 članova, uključujući majke kojima je bolničko osoblje reklo da su njihove bebe umrle ubrzo nakon rođenja, ali je potom otkriveno godinama kasnije da su možda žive.

Museridze je osnovala grupu 2021. godine u pokušaju da pronađe svoju porodicu nakon što je saznala da je usvojena. Ubrzo je otkrila veliku operaciju prodaje beba.

"Majkama je rečeno da su im bebe preminule posle porođaja i da su sahranjene na bolničkom groblju. Činjenica je međutim da bolnice nemaju groblje i da su bebe tajno iznošene i prodavane roditeljima koji su ih usvojili. Novi roditelji nisu znali pravu istinu i oni su izmišljali okolnosti pod kojima su dobijali decu", kaže novinarka.

Tamune Museridze navodi da ima dokaze da je 120.000 beba ukradeno od svojih roditelja i prodato u periodu od 1950. do 2006.

"Bebe su u inostranstvu prodavane za 30.000 dolara, dok su u Gruziji prodavane za nekoliko mesečnih plata", dodala je novinarka.

Lia Korkatadze koja je usvojila Elene, učinila je to jer ona i muž nisu mogli da imaju dece.

Anna Panchulidze, Elene Deisadze Novi život je pred njima: Elene, Lia majka koja ju je usvojila i Ana Foto: Vano SHLAMOV / AFP / Profimedia

"Nismo mogli da čekamo na usvajanje bebe iz sirotišta. lista je bila predugačka", kaže ona.

Potom joj je jedan poznanik 2005. rekao da u lokalnoj bolnici ima šestomesečna beba za usvajanje uz nadoknadu.

"Videla sam to kao priliku i pristala sam. Doneli su mi Elene kući. Trebalo je da prođu meseci da bi se usvajanje formalizovalo", rekla je ona.

Priča o Ani i Elene umnogome podseća na drugi par bliznakinja iz Gruzije koje su se takođe pronašle slučajno. To su Ano Sartanija i Tako Kvitija o čemu je Telegraf.rs ranije izveštavao.

Gruzijski premijer Irakli Kobakidze prošle nedelje u parlamentu je rekao da je Tbilisi svetki lider u borbi protiv trafikinga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukodlak

    3. jul 2024 | 17:15

    A zar je kod nas bolje??????Svakoga vidimo ali sebe NE ???????

  • Милојко

    3. jul 2024 | 17:18

    Ма одлично! Макар нисмо једини који крадемо и продајемо децу!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA