Vreme čitanja: oko 2 min.

Turska zatvorila granicu sa Sirijom: Haos eskalirao zbog snimka zlostavljanja devojčice?

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sud u Kajseriju je naredio hapšenje navodnog zlostavljača, a Jerlikaja je rekao da se incident istražuje

  • 0
Sirija Turska Kurdi borbe napad Foto: Tanjug/AP

Turska je u utorak zatvorila svoje glavne granične prelaze u severozapadnoj Siriji nakon što su se turske trupe našle pod vatrom Sirijaca ljutih zbog nasilja nad svojim sunarodnicima u Turskoj, saopštili su izvor iz sirijske opozicije i stanovnici.

Imovina i vozila u vlasništvu Sirijaca su vandalizovani i zapaljeni u centralnom gradu Kajseriju, a nemiri su navodno počeli u nedelju nakon snimka na društvenim mrežama na kojem se vidi da je Sirijac navodno seksualno zlostavljao sedmogodišnju sirijsku devojčicu.

Sud u Kajseriju je naredio hapšenje navodnog zlostavljača, a Jerlikaja je rekao da se incident istražuje.

"Dete i njena porodica su pod zaštitom naše države", rekao je turski ministar pravde Jilmaz Tunc.

U međuvremenu, nasilje se proširilo na najmanje četiri provincije, saopštila je turska obaveštajna agencija MIT.

U Turskoj je policija tokom noći privela 474 osobe umešane u napade na sirijsku zajednicu širom zemlje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja.

Nasilje se proširilo na provincije Hataj, Gaziantep, Konja, Bursa i istanbulski okrug, saopštila je turska obaveštajna agencija MIT. Na društvenim mrežama je bilo izveštaja o nekim povređenima među Sirijcima.

Nakon toga, stotine gnevnih Sirijaca izašle su na ulice u nekoliko gradova na severozapadu Sirije pod kontrolom pobunjenika, oblasti u kojoj Turska ima hiljade vojnika i koja je stvorila sferu uticaja koja je sprečila sirijskog predsednika Bašara el Asada da povrati kontrolu.

Turska je kasno u ponedeljak odgovorila na nemire zatvaranjem graničnog prelaza Bab al Hava, glavnog trgovinskog i putničkog kanala za više od 3 miliona stanovnika, zajedno sa Bab al Salamom i drugim manjim prelazima, rekao je granični zvaničnik Rojtersu.

Sirijski pogranični grad Afrin bio je poprište najžešćih sukoba, a najmanje četiri osobe su poginule u razmeni vatre između naoružanih demonstranata i turskih trupa.

Na drugim mestima dolazilo je do okršaja i oružanih sukoba, pri čemu su civili gađali kamenjem turske konvoje u nekoliko gradova i rušili tursku zastavu na nekim kancelarijama.

Nekoliko turskih zvaničnika opisalo je nemire u Siriji kao "provokacije", a Ministarstvo spoljnih poslova je reklo: "Pogrešno je koristiti tužne događaje koji su se desili u Kajseriju... kao osnovu za neke provokacije van naših granica".

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA