Vreme čitanja: oko 2 min.

U Velikoj Britaniji se sutra održavaju izbori: Boris Džonson poslednji adut i tajno oružje Rišija Sunaka

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će vladajuća Konzervativna stranka aktuelnog premijera Sunaka pretrpeti težak poraz

  • 1
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP

U poslednjim danima kampanje uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, vladajuća Konzervativna partija je potegla svoje tajno oružje. To je, kako prenosi Dailymail, Boris Džonson, bivši premijer Velike Britanije, koji je nastupio na mitingu torijevaca u Londonu.

Džonson je pozvao i upozorio neodlučne birače da ne glasaju za opozicionu Laburističku stranku. Njegovo pojavljivanje je ugasilo sve spekulacije koje su se pojavile u poslednje vreme da je došlo do razdora sa aktuelnim premijerom Rišijem Sunakom.

Pristalice torijevaca su glasnim aplauzom i skandiranjem pozdravile Džonsonov izlazak na binu.

"Bilo mi je drago kada me je premijer Sunak pozvao da pomognem. Nisam mogao da odbijem jer obojica volimo našu zemlju", rekao je Džonson i nastavio:

"Prijatelji, ako zapravo svi, ako zaista želite veće poreze sledeće nedelje, ove godine, ako smatrate da imate nekoliko hiljada funti viška, onda glasajte za laburiste u četvrtak. Ako želite nekontrolisanu imigraciju i ponovo besmisleno klanjanje Briselu, onda samo napred, ulepšajte mi dan, glasajte za Starmera".

"Ali ako želite da zaštitite našu demokratiju i našu ekonomiju i da ovu zemlju održite jakom u inostranstvu trošeći 2,5 odsto našeg BDP-a na odbranu koja Laburisti i dalje odbijaju da se obavežu, onda znate šta da radite, zar ne, svi? Postoji samo jedna stvar, glasajte za konzervativca u četvrtak, moji prijatelji i ja znamo da hoćete".

Džonson je kritikovao i Najdžela Faraža, kontroverznog političara i jednog od simbola Bregzita, koji se aktivirao uoči izbora i koji se kandidovao ispred stranke Reforma. Nazvao ga je fanom Vladimira Putina, predsednika Rusije.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će vladajuća Konzervativna stranka premijera Rišija Sunaka pretrpeti težak poraz na sutrašnjim izborima. Predviđa se da će torijevci osvojiti samo 64 mesta u parlamentu. Ubedljivu pobedu odneće Laburistička stranka Kira Stramera.

Riši Sunak Pred izlaznim vratima u Dauning stritu: Riši Sunak, premijer Velike Britanije Foto: Tanjug/AP

Predviđa se da će laburisti osvojiti 484 poslanička mesta. Treće mesto trebalo bi da pripadne stranci Reforma, ispred koje se kandiduje Faraž sa 61 osvojenim poslaničkim mestom.

Ostale stranke će imati zanemarljiv broj poslanika. Dom komuna, ili Donji dom britanskog parlamenta ukupno ima 650 mesta.

(Telegraf.rs)

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нибрС

    3. jul 2024 | 15:47

    Е ако му је он последњи адут...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA