Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Velsa najavila da će laganje u politici učiniti nelegalnim

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Velsa najavila da će laganje u politici učiniti nelegalnim

  • 1
laganje, laž, znaci koji lažu, Pinokio Foto: Shutterstock/pathdoc

Vlada Velsa predvođena laburistima obavezala se da će uvesti "globalno pionirsko" zakonodavstvo koje bi učinilo laganje u tamošnjoj politici nelegalnim.

Članovi velškog parlamenta (Sened) opisali su to kao istorijski trenutak i borbu protiv "egzistencijalne pretnje" koju demokratiji predstavlja laž u politici.

Nakon debate u Senedu, generalni savetnik vlade Mik Antoniv rekao je da će zakon biti uveden pre sledećih velških izbora za dve godine.

"Vlada Velsa će doneti zakon pre 2026. godine za diskvalifikaciju članova i kandidata koji su proglašeni krivim za namernu obmanu kroz nezavisni sudski proces", rekao je on.

Antoniv je dodao da će biti razrađeni praktični detalji o tome kako će zakon koji će se boriti protiv laganja funkcionisati i pozvao je na međustranačku saradnju.

Član nacionalističke partije Plaid Kamri, Adam Prajs, istakao je da će velška demokratija biti prva u svetu koja će uvesti opštu zabranu obmane političara.

"Mi smo na početku globalnog pokreta. Stavićemo van zakona političku laž", poručio je Prajs i dodao da je ''istina u srcu demokratije'', ali da je došlo do kolapsa poverenja u političare.

"To je egzistencijalna pretnja. Demokratija počinje da se ruši ako birači ne mogu da veruju u ono što kažu njihovi izabrani predstavnici", dodao je Prajs.

Tokom debate, član laburista Alun Dejvis optužio je lidera torijevaca u Velsu Endrua Dejvisa da je ranije danas na Tviteru objavio "direktnu laž" da laburisti žele da plaćaju ilegalnim imigrantima 1.600 funti mesečno.

"Ovo odvodi našu politiku u kanalizaciju i sprečava nas da se upuštamo jedni s drugima u pravu političku debatu", ocenio je on.

Drugi član laburista, Li Voters, rekao je je bivši premijer Boris Džonson lagao na putu do Dauning strita.

"Politika u ovoj zemlji postaje sve mračnija. Javnost treba da zna da može da veruje onome što se govori. Laž ne može postati norma", poručio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stanari zgrada u Šumicama zabrinuti zbog oluje: Voda samo što nije ušla u stanove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србољуб Крстић

    3. jul 2024 | 05:16

    За то треба један међународни као "Хашки трибуњал". Код нас не би остао ни један политичар на слободи. А, када би расто нос, ко Пинокију, свакоме би могао обићи читаву земаљску куглу, а некима и по три-четри пута, бре.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA