Vreme čitanja: oko 1 min.

CSIS: Kuba gradi novu radarsku stanicu koja će verovatno moći da špijunira Gvantanamo

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

CSIS: Kuba gradi novu radarsku stanicu koja će verovatno moći da špijunira Gvantanamo

  • 0
USA, SAD, Amerika, Kuba mapa Foto: Shutterstock

Kuba gradi novu radarsku stanicu koja će verovatno moći da špijunira obližnju američku pomorsku bazu u zalivu Gvantanamo, prenosi Volstrit džurnal pozivajući se na vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Kako se navodi, baza, koja se gradi od 2021. godine, ali za koju se nije znalo, nalazi se istočno od grada Santjago de Kuba u blizini naselja El Salao i smatra se da ima veze sa Kinom, prenosi Rojters.

Zamenik kubanskog ministra spoljnih poslova Karlos Fernandes de Kosio odbacio je, međutim, navode o bilo kakvoj vezi stanice sa Kinom.

"Bez navođenja proverljivog izvora ili pokazivanja dokaza, Volstrit džurnal pokušava da uplaši javnost sa pričama o kineskim vojnim bazama koje ne postoje i koje niko nije video, uključujući i američku ambasadu na Kubi", napisao je de Kosio na društvenim mrežama.

Blizina Kube SAD čini je dobrom lokacijom za Kinu, najvećeg strateškog rivala Vašingtona, za prikupljanje obaveštajnih podataka, ocenjuje Rojters.

CSIS je novu lokaciju nazvao "moćnim oruđem" koje će, kada bude operativno, moći da prati vazdušne i pomorske aktivnosti američke vojske.

Prošle godine su zvaničnici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena izjavila da je Peking godinama špijunirao sa Kube i da je nastojao da unapredi svoje mogućnosti prikupljanja obaveštajnih podataka, ali su Peking i Havana demantovali te tvrdnje, navodi Rojters.

"Takve tvrdnje nisu ništa drugo do kleveta", istakao je portparol kineske ambasade Liu Pengiu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Zaglavljeni automobili u poplavljenim ulicama Beograda: Jako nevreme u prestonici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA