≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Medicinska sestra, serijski ubica beba, osuđena za još jedan pokušaj ubistva norovođenčeta

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lusi Letbi i dalje negira da ima veze s ubistvima ili pokušajima ubistava beba

  • 1
Medicinska sestra Lusi Letbi, Lucy Letby Foto ilustracija: Shutterstock, Profimedia/Shutterstock Editorial

Tridesetčetvorogodišnja medicinska sestra Lusi Letbi, koja je već osuđena za serijska ubistra sedmoro novorođenčadi, na suđenju u Kraljevskom sudu u Mančesteru proglašena je krivom za pokušaj ubistva ekstremno prevremeno rođene bebe, samo dva sata nakon njenog rođenja, javja Sky News.

Letbijeva, koja je prošle godine osuđena za ubistvo sedam beba i pokušaj ubistva još šest drugih, proglašena je krivom od strane porote na ponovljenom suđenju u Kraljevskom sudu u Mančesteru.

Porota na njenom prvobitnom suđenju nije uspela da donese presudu o optužbi da je pokušala da ubije prevremeno rođenu bebu, poznatu kao beba K, u bolnici Grofica od Čestera u februaru 2016. godine.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Letbijeva pomerila bebinu cev za disanje i da je uhvaćena "praktično na delu" kada je doktor ušao u sobu.

Konsultant pedijatar, dr Ravi Džajaram, rekao je poroti da je video Letbijevu kako stoji pored bebinih inkubatora ne radeći ništa dok je nivo kiseonika u njenoj krvi opadao na životno ugrožavajuće nivoe.

Alarm koji je trebalo da se oglasi bio je tih.

Nakon što se beba oporavila, njena cev je još dva puta bila pomerena te noći, reklo je tužilaštvo, tvrdeći da je Letbijeva pokušala da prikaže kao da beba sama stalno pomera cev.

Beba, koja je rođena u 25. nedelji trudnoće, prebačena je u specijalizovanu neonatalnu jedinicu, ali je umrla tri dana kasnije.

Akcije Letbijeve nisu izazivale njenu smrt.

Roditelji bebe K su uzdahnuli i zaplakali kada je presuda pročitana - nakon što je porota razmatrala slučaj samo tri i po sata.

Letbijeva nije pokazala nikakve emocije na optuženičkoj klupi.

Određivanje kazne će biti održano u petak u 10.30.

Dete beba prevremeno rođeno inkubator incubator Foto: Shutterstock

Viši krunski tužilac Nikola Vin Vilijams iz Jedinice za složene slučajeve CPS Mersi-Češajr, rekla je da je Letbijeva "neprestano poricala da je pokušala da ubije ovu bebu ili bilo koju bebu za čije ubistvo ili pokušaj ubistva je osuđena.

"Naš slučaj je uključivao direktan dokaz od doktora koji je ušao u sobu i zatekao veoma prevremeno rođenu bebu kako gubi kiseonik dok je Letbijeva stajala pored nje, ne preduzimajući nikakvu akciju da pomogne ili da podigne uzbunu. Namerno je pomerila cev za disanje u pokušaju da je ubije", rekla je ona.

"Osoblje u jedinici je moralo da razmisli o nezamislivom - da neko od njihovih sopstvenih namerno povređuje i ubija bebe."

"Letbijeva je pomerila cev još dva puta tokom narednih nekoliko sati u pokušaju da prikrije svoje tragove i sugeriše da je prvo pomeranje bilo slučajno. Ovo su bili postupci hladnokrvnog, proračunatog ubice."

"Tuga koju je porodica bebe K osetila je nezamisliva. Naše misli su sa njima i sa svima koji su pogođeni ovim slučajem u ovom trenutku", dodala je Vin Vilijams.

Dr Najdžel Skoun, medicinski direktor u bolnici Grofica od Čestera, rekao je: "Naše misli su sa porodicom i voljenima bebe K. Izuzetno nam je žao što su se ovi strašni zločini dogodili u našoj bolnici."

"Od kada je Lusi Letbi radila u našoj bolnici, napravili smo značajne promene u našim uslugama i ostajemo posvećeni pružanju visokokvalitetne sigurne nege našim lokalnim zajednicama."

"Želimo da priznamo uticaj koji ovo nastavlja da ima na sve uključene u ovaj slučaj i ponovo izjavimo našu posvećenost da učinimo sve što možemo da pomognemo porodicama da dobiju odgovore koje zaslužuju."

Dr Skoun je takođe zahvalio "nepokolebljivoj saradnji i profesionalizmu našeg osoblja, od kojih su neki ponovo došli na sud da ponove dokaze i prežive događaje".

Tokom ponovljenog suđenja, Letbijeva je negirala da je ikada nameravala ili pokušala da povredi bilo koju bebu pod njenom negom.

Rekla je da se ne seća incidenta sa bebom K, ali je rekla: "Znam da nisam ništa uradila da se mešam."

Letbijeva je bila pitana o pretragama na Fejsbuku koje za prezime bebe K više od dve godine nakon što je napustila neonatalnu jedinicu.

Takođe je pretraživala roditelje drugih beba za koje je bila osuđena za ubistvo ili pokušaj ubistva.

Negirala je da ima fascinaciju porodicama ili da traži znakove njihove tuge.

"Nisam kriva za ono za šta sam proglašena krivom", rekla je ona poroti.

Prošlog avgusta, Letbijeva je osuđena na 14 doživotnih kazni nakon što ju je porota proglasila krivom na kraju suđenja koje je trajalo deset meseci.

Pri izricanju kazne na tom suđenju, sudija je rekao da je kriva za "okrutnu, proračunatu i ciničnu kampanju ubijanja dece koja uključuje najmanju i najranjiviju decu".

"U vašim postupcima postojala je duboka zlonamernost koja je graničila sa sadizmom", rekao je sudija.

Motiv za te postupke nije bio jasan.

Tužilaštvo je na njenom prvobitnom suđenju reklo da je uživala u "izigravanju Boga" i da je bila uzbuđena dramom osoblja koje je trčalo da spasi bebe koje je napala.

Javna istraga o događajima u neonatalnoj jedinici bolnice Grofica od Čestera počeće sa saslušavanjem dokaza u septembru.

(Telegraf.rs)

Video: Oluja u Baru: Snimci sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moje misljenje

    3. jul 2024 | 00:38

    Cisto zlo ljudi, djavo, to itekako postoji i u mnoge ljude bar pokuca na vrata i na nama je da li cemo da ga pustimo unutra ili ga oteramo. Ovakve stvari se desavaju kad ga pustite u vas zivot, vase misli i dusu. Zvuci malo glupavo i zatpljeno ali to zaista postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA