Vreme čitanja: oko 2 min.

Vojnici iz Severne Koreje kopaće tunele ispod fronta za napade na Ukrajince s leđa?

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"To je nova tehnika ratovanja. U tunelima su vojnici zaštićeni od napada iz dronova ili artiljerije", rekao je Aleksej Kušč, analitičar Ujedinjene Ukrajine

  • 8
Kim Džong Un Vladimir Putin Pjongjang Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Veruje se da će Severna Koreja poslati hiljade vojnika da kopaju tunele ispod linije razdvajanja kako bi Rusija otvorila "podzemni front" u Ukrajini, što je navodno bio deo sporazuma između lidera dve zemlje Kim Džong Una i Vladimira Putina.

U Kijevu, kako prenosi Dailymail, sumnjaju da vojni inžinjeri čije je slanje u Ukrajinu najavio Kim Džong Un nisu deo projekta za obnovu Donbasa, već da će oni imati tajnu svrhu.

"Rusija je već dva puta koristila tunele od početka invazije na Ukrajinu, u Avdijevci i Toretcku", kaže Aleksej Kušč, analitičar iz Ujedinjene Ukrajine.

On upozorava da je Putinov cilj da se napravi prodor kopanjem tunela tokom leta i jeseni.

"U Donbas bi, sudeći prema različitim izvorima, moglo da stigne otprilike pet inžinjerijskih brigada severnokorejske vojske", dodao je Kušč.

Ako je tako, to je oko 15.000 vojnika.

"To je nelogično. kako je moguće raditi na obnovi razrušenih gradova dok je rat još u punom jeku. Ruski proboj kod Avdijevke i Torecka dogodio se, između ostalog, kao rezultat korišćenja podzemnih tunela", uveren je Kušč.

U Avdijevki je tunel već postojao, dok je u Torecku prokopan i to u dužini od skoro 3,2 kilometra.

"To je nova tehnika ratovanja. U tunelima su vojnici zaštićeni od napada iz dronova ili artiljerije. Tuneli omogućavaju zauzimanje položaja u pozadini neprijatelja. Ko može bolje da kopa od Korejaca?", upitao je on.

Kim Džong Un Zapucao pri obilasku pripadnika oružanih snaga: Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Pjongjang je razvio sopstvenu teoriju podzemnog ratovanja na osnovu iskustava iz Korejskog rata. Tuneli koji se protežu između Severne i Južne Koreje, za koju su prebezi rekli da je osnivač države Kim Il Sung naredio vojsci da ih izgradi, otkriveni su tokom 1970-ih.

Korejske tehnike podzemnog ratovanja su navodno razvijene usred paranoje zbog očekivanog napada zapadnih sila nuklearnim oružjem. U istočnoj Ukrajini ova taktika se može koristiti za nastavka ofanzive i probijanje kroz složenu, slojevitu odbranu i minimiziranje gubitaka.

"Ne bih se iznenadio da je strategija podzemnog rata odobrena tokom Putinove posete Severnoj Koreji. Možda su Putinu domaćini to predložili. Ukrajina mora da se pripremi za ovaj rizik", kaže Kušč.

U Avdijevki, ruski komandant Anton "Zima" Morozov, (28), navodno je vodio ruske trupe puzeći kroz betonsku cev od skoro dva kilometra, kako bi došli iza ukrajinskih položaja. Usledila je jedna od najkrvavijih bitaka od početka rata.

Ruski vojnici su došli do položaja nazvanog Carev lov, bivšeg hotelsko-rekreacionog kompleksa. Ova operacija je Rusima obezbedila ključni mostobran i ubrzala ukrajinsko povlačenje iz Avdijevke.

Ruski komandant Anton "Zima" Morozov je predložen za najviši orden Heroj Rusije,  ali je ubijen u tajnoj operaciji ukrajinskih snaga.

(Telegraf.rs)

Video: Vladimir Putin u Severnoj Koreji posle 24 godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    2. jul 2024 | 17:39

    Iako ni drugi nisu cvećke ta dvojica su dva najveća zla na planeti Zemlji.

  • Šoša

    2. jul 2024 | 18:10

    Građani Severne Koreje će se dugo morati lečiti i oporavljati od ispiranja mozga kojem su podvrgnuti od strane diktatorskoga totalitarnoga režima. Slično ispranje mozga građanima sprovodili su još samo nacisti. Nažalost i Rusija pod Putinom ide tim putem.

  • Dadara

    2. jul 2024 | 18:20

    Vojnici SK koji ne bi da učestvuju u agresiji na tuđu zemlju rizikuju da im režim u Pjongjangu zatvori i pobije porodice. Dakle, porodice vojnika iz SK su taoci monstruoznoga režima iz Pjongjanga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA