≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nikolas Maduro potvrdio, posle razmene zatvorenika Venecuela nastavlja direktne razgovore sa SAD

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krajem 2023. godine Vašington i Karakas su izvršili razmenu zatvorenika, nakon pregovora u Kataru koji su trajali nekoliko meseci

  • 0
Nicolas Maduro, Nikolas Maduro Foto: Tanjug/AP

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je prihvatio predlog da se nastave direktni pregovori sa Sjedinjenim Državama.

Kako je preneo Rojters,  naftna industrija Venecuele nalazi se pod sankcijama Vašingtona. U Venecueli su zakazani predsednihčki izbori za 28. jul.

"Pošto sam razmislio,  prihvatio sam ponudu i naredne srede će se nastaviti direktni pregovori sa američkom vladom u skladu sa sporazumom koji je potipasn u Kataru i ponovo ustanovio dijalog sa poštovanjem", rekao je Maduro u obraćanju naciji i dodao:

"Predsednik nacionalne skupštine Horge Rodrigez će putovati na razgovore", dodao je Maduro ne navodeći o kojim temama će se razgovarati.

Krajem 2023. godine Vašington i Karakas su izvršili razmenu zatvorenika, nakon pregovora u Kataru koji su trajali nekoliko meseci. Tada je Amerika oslobodila Aleksa Saba, koji je u SAD bio optužen za pranje novca za vlasti u Karakasu.

Na drugoj strani, Venecuela je oslobodila Leonarda Franciska koji je bio u centru velikog korupcijskog skandala u američkoj mornarici, kao i 20 venecuelanskih političkih zatvorenika i deset američkih državljana.

Razgovori Venecuele i SAD počeli su pre dve godine, ali su prekinuti pošto je Amerika uvela sankcije naftnoj industriji. SAD su prve sancije Venecueli uvele još pre 15 godina.

Amerika je odbila da prizna Nikolasa Madura kao predsednika nakon izbora iz 2018. i tada je dala podršku Huanu Gvaidu, tadašnjem predsedniku Narodne skupštine.

(Telegraf.rs)

Video: Predsednik Maduro odbrusio Amerikancima i zapretio pobunjenicima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA