Vreme čitanja: oko 1 min.

Tramp napravio prvi potez nakon odluke Vrhovnog suda: Želi da poništi presudu za isplatu novca Stormi Danijels

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U maju je sud na Menhetnu proglasio Trampa krivim po svih 34 tačke optužnice zbog falsifikovanja poslovnih knjiga, a izricanje kazne je zakazano za 11. jul

  • 0
Donald Tramp, suđenje zbog podmićivanja Stormi Danijels Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp zatražio je da se poništi presuda za falsifikovanje poslovnih dokumenata i isplatu novca porno zvezdi Stormi Danijels u zamenu za ćutnju o njihovoj aferi!

Kako je preneo BBC, Tramp je zahtev uputio preko svojih advokata i to nakon što je Vrhovni sud SAD, doneo istorijsku odluku da bivši predsednici imaju imunitet od krivičnog gonjenja za dela počinjena dok su bili na funkciji, dok za dela koja su počinila van funkcije nemaju imunitet.

Vrhovni sud nije doneo odluku kako to konkretno da se primeni na Trampov slučaj, već je pedsedavajući sudija Džon Roberts rekao da o tome treba da odluče niži sudovi.

U maju je sud na Menhetnu proglasio Trampa krivim po svih 34 tačke optužnice zbog falsifikovanja poslovnih knjiga, a izricanje kazne je zakazano za 11. jul.

Trampovi advokati u pismu poslatom sudu zahtevaju da se presuda iz maja poništi i da se odloži izricanje kazne. Tramp je navodno potpisao ova dokumenta 2017. godine dok je služio prvi mandat u Beloj kući.

Sam Tramp je odluku Vrhovnog suda nazvao "velikom pobedom za demokratiju".  Federalni sud je u obrazloženju presude naveo da Tramp nije uspeo da dokaže da je njegovo ponašanje bilo "za ili u vezi sa bilo kojim činom koje je izvršio u funkciji predsednika".

Presuda Vrhovnog suda se odnosila na poseban slučaj protiv Trampa. On je osumnjičen da je pokušao da nezakonito poništi rezultat predsedničkih izbora 2020. koji je doneo pobedu Džozefu Bajdenu.

Aktuelni predsednik je komentarišući presudu rekao da je u pitanju "opasan presedan koji potkopava vladavinu prava u Americi".

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte snimak Trampa u sudnici kad ga izvode kod sudije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA