Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve oči uprte u Francusku: Šta planira Marin Le Pen ukoliko pobedi na izborima?

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uoči izbora ona je jasno poručila da namerava da promeni kurs kojim se zemlja kreće. Evo detalja o njenim planovima u vezi sa najvažnijim pitanjima

  • 3
Marin Le Pen Foto: Tanjug/AP

Jedna stvar je izvesna - Francuska se priprema za odlučujući, drugi krug parlamentarnih izbora, koji će u nedelju umnogome odlučiti kojim putem će se država kretati.

Kako prenosi Bild, Marin Le Pen (55) želi da gongom u ringu označi čkraj političke karijere predsednika Emanuela Makrona (46):

"Zbrisali smo Makronov blok", poručila je Le Penova oduševljenim pristlaicama u nedelju uveče nakon prvog kruga u kome je ekstremno desničarsko nacionalno okupljanje osvojilo 33,15 odsto glasova, dok je centristički blok Zajedno završio na trećem mestu sa 20,04 odsto glasova.

Istraživanja pokazuju da bi Nacionalno okupljanje uprkos apelu predsednika Makrona za stvaranje jedinstvenog fronta protiv ekstremne desnice, moglo da ostvari ubedljivu pobedu, zbog čega raste nervoza u Parizu ali i u Briselu.

Marin Le Pen je uoči izbora jasno poručila da namerava da promeni kurs kojim se zemlja kreće. Evo detalja o njenim planovima u vezi sa najvažnijim pitanjima:

Migracija

Marin Le Pen želi da se ograniči broj migranata koji godišnje mogu da uđu u Francusku na 10.000. Izbeglicama po njenom mišljenju ne bi trebalo garantovati zdravstvenu zaštitu. Evropska agencija za zaštitu granica Fronteks trebalo bi u potpunosti da zatvori spoljne granice EU za dolazak novih migranata.

Ekonomija

Le Penova u pitanje dovodi bazične principe Evropske unije. Između ostalog ona se zalaže za to da bi svaka zemlja trebalo da dobije pravo da zaštiti domaće kompanije od stranog preuzimanja i to davanjem subvencija. Zahteva da energija bude jeftinija za francuske kompanije.

Marin Le Pen takođe zahteva da se odmah izvrši rebelans francuskog izdvajanja za budžet EU. To bi značilo još veća izdvajanja za Nemačku, koja uz Francusku najviše izdvaja za budžet unije.

Praznici

Veteranka u ekstremnoj desnici želi da se ograniči slobodno putovanje unutar zemalja članica EU u okviru Šengenske zone. Prema njenom mišljenju samo državljani zemalja članica Unije bi treblao slobodno da uđu u Francusku.

Energija

Žordan Bardela (28), lider Nacionalnog okupljanja i najbliži saradnik Marin Le Pen, želi da se ukine sadašnji sistem trgovine energijom unutar EU. To bi značilo povećanje cena za jeftinu energiju proizvedenu u Francuskoj u nuklearnim elektranama i to bi dovelo do povećanja cena električne energije.

Rat u Ukrajini

Filipe Olivije (62), glavni savetnik Marin Le Pen, koji je ujedno i njen zet, izjavio je da se njenim dolaskom na vlast neće prekinuti isporuka vojne pomoći ukrajini. Međutim, Bardela, koji je kandidat za premijera, rekao je da neće dozvoliti da se francuski instruktori šalju u Ukrajinu.

On je poručio i da neće dozvoliti slanje raketa dugog dometa Ukrajini. Marin Le Pen ima odlične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Njen Nacionalni front je svojevremeno uoči ranijih izbora dobio izdašne donacije iz Rusije.

Činjenica da njen otac Žan-Mari Le Pen, osnivač Nacionalnog fronta, negira postojanje Holokausta ne igra značajnu ulogu u odluci francuskih birača za koga će glasati na izborima.

(Telegraf.rs)

Video: U neredima u Francuskoj povređeno 79 policajaca: Zapaljeno 1.350 vozila, sukobi izbili i u Briselu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. jul 2024 | 22:42

    MAKRON JE PROSLOST !!!

  • stojadin pavlovic cole

    3. jul 2024 | 03:45

    Sta planira isto ko i Meloni utopiti se u masu i slusati znamo koga da bi ostali na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA