Vreme čitanja: oko 1 min.

U nemačkim organima bezbednosti 364 zaposlena sumnjiče se za desničarski ekstremizam

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nemačkim organima bezbednosti 364 zaposlena sumnjiče se za desničarski ekstremizam

  • 0
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustava saopštila je danas da ima konkretne dokaze da se za 364 zaposlena u nemačkim organima bezbednosti može reći da ispoljavaju antiustavne desničarske ekstremističke stavove.

Ovo proizilazi iz trećeg izveštaja Savezne kancelarije za zaštitu ustava o desničarskom ekstremizmu, preneo je nemački Velt.

"Ugled ogromne većine zaposlenih koji brane slobodu i demokratiju ne sme da strada zbog nekolicine ekstremista", upozorila je savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Prema njenim rečima, poverenje i transparentnost su od suštinskog značaja.

Izveštaj obuhvata period od 1. jula 2021. do 31. decembra 2022. godine.

"Izveštaj daje preciznu sliku, a takođe otkriva i mreže i veze sa desničarskim ekstremističkim organizacijama", precizirala je Fezer i dodala da je reč o 364 zaposlena među više od 384.000 zaposlenih samo u saveznoj vladi.

Više od polovine slučajeva su takozvani stari slučajevi, odnosno oni koji su već bili prijavljeni u poslednjem izveštaju menadžmenta iz maja 2022. godine, kada je bilo indikacija da se 327 zaposlenih sumnjiče za desničarski ekstremizam.

Najčešći razlozi za sumnju u ovom izveštaju bile su ekstremističke izjave u četovima i na društvenim mrežama, navodi Velt.

List dodaje da su zabeležene i politički motivisane uvrede i kontakti sa članstvom ili članstvo u ekstremističkim organizacijama i strankama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA