Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinske vlasti: Sprečen pokušaj državnog udara u Kijevu

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaverenici su 30. juna planirali da održe navodno zabavni skup u prestonici, izaberu privremenu vladu, uđu u Vrhovnu Radu, smene državni vrh i sprovedu preuzimanje vlasti

  • 4
Ukrajina zastava Foto: Shutterstock

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) i Kancelarija državnog tužioca saopštile su danas da je grupa aktivista prošle nedelje planirala "provokacije" u glavnom gradu Kijevu, sa ciljem da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

Četvorica muškaraca su pod istragom, a dvojici od njih je određen pritvor. Osumnjičenima preti kazna do deset godina zatvora i oduzimanje imovine.

Pripadnici SBU su tokom racije otkrili oružje i municiju, prenosi ukrajinski portal Telegraf.

Istragom je utvrđeno da je tokom maja i juna ove godine grupa ljudi na društvenim mrežama pozivala na diskreditaciju aktuelnog rukovodstva države, promenu ustavnog poretka i preuzimanje državne vlasti u Ukrajini.

"Oni su planirali da preko domaćih i stranih informacionih resursa šire informacije o 'nemirima' u Kijevu kako bi destabilizovali društveno-političku situaciju unutar naše zemlje, što bi išlo u prilog Ruskoj Federaciji", navodi se u saopštenju SBU.

Napominje se da je organizator nereda bio predsednik sindikata, koji je i ranije organizovao provokacije, a poznat je po svojoj antiukrajinskoj poziciji od 2015. godine.

Da bi sproveo plan, iznajmio je salu u Kijevu koja može da primi dve hiljade ljudi, a takođe je pokušao da angažuje vojno osoblje i naoružane čuvare privatnih struktura da izvrše zaplenu.

"Zaverenici su 30. juna planirali da održe navodno zabavni skup u Kijevu, izaberu privremenu vladu, uđu u Vrhovnu Radu, smene državni vrh i sprovedu preuzimanje vlasti. SBU je blagovremeno razotkrila nezakonite namere učesnika, dokumentovala njihove subverzivne aktivnosti i privela organizatore", ističe se u saopštenju.

Telegraf podseća da su Služba bezbednosti Ukrajine i nacionalna policija uhapsila organizovan grupu odgovornu za seriju podmetanja požara na vojna vozila TCC (Teritorijalni centri za regrutaciju i socijalnu podršku). Pripadnike ove grupe regrutovale su, kako navodi Telegraf, ruske specijalne službe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pao helikopter u Kijevu: Poginulo 18 ljudi, među njima troje dece, ministar i njegov zamenik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    1. jul 2024 | 16:32

    Штета, да није успео

  • Ezra

    1. jul 2024 | 16:52

    Oduzimanje imovine, znaci o tome se radi, neko bi u ime drzave da uzme nekom imovinu

  • stojadin pavlovic cole

    1. jul 2024 | 16:37

    Naravno niko ne prenosi to jer sprema se odavno smena vlasti ali posto je sve jasno sto se tice medija pohvalili bi vas na tome sto ste uopste obavestili barem ovo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA