Vreme čitanja: oko 2 min.

Bugarski predsednik Radev dao mandat za formiranje vlade Željazkovu iz partije GERB

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bugarski predsednik Radev dao mandat za formiranje vlade Željazkovu iz partije GERB

  • 0
VUCIC RADEV BUGARSKAMANJINA Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Bugarski predsednik Rumen Radev uručio je prvi mandat za formiranje vlade Rosenu Željazkovu, kandidatu za premijera iz najveće poslaničke grupe GERB.

Predsednik Radev je istakao značajnu odgovornost ovog mandata s obzirom na rascepkanost parlamenta i nisku izlaznost birača, što bi moglo da utiče na institucionalni legitimitet, prenose Novinite.

Željazkov, koga je predložio lider GERB-a Bojko Borisov, predstavio je strukturu kabineta koja se sastoji od jednog zamenika premijera i 19 ministara.

Nakon predstavljanja ministarskih kandidata, Rosen Željazkov je zatražio od predsednika Radeva da izda dekret i podnese sastav kabineta Narodnoj skupštini na usvajanje.

Željazkov, bivši predsedavajući Narodne skupštine i ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija, od 24. juna je u konsultacijama sa predsednikom Radevom radi formiranja vlade.

Tokom konsultacija, razne poslaničke grupe su predlagale ideje poput manjinske vlade ili kabineta eksperata.

GERB, pobednik nedavno održanih izbora se, insistirajući na svojoj odgovornosti, u prvom mandatu opredelio za manjinsku vladu. U međuvremenu, potpredsednik DPS-a Jordan Conev predložio je podršku mandatu izbornog pobednika, ističući logičku koherentnost političkih odluka.

Partija Demokratska Bugarska je potvrdila svoj stav čvrste evroatlantske i antikorupcijske opozicije, dok je stranka Postoji takav narod predložila ekspertsku vladu za rešavanje političke krize i vraćanje poverenja javnosti.

Lider GERB-a Bojko Borisov izjavio je da njegova stranka ispunjava mandat koji su mu poverili birači u Bugarskoj, odbacujući alternativne strategije za formiranje vlade parlamentarnim manevrima.

Borisov je naglasio da predloženi kabinet GERB-a, na čelu sa premijerom Rosenom Željazkovim, odražava njihovu posvećenost odgovornosti i delotvornosti.

Primarni ciljevi koje je Borisov izneo za predloženu vladu uključuju usvajanje nacionalnog budžeta i unapređenje Plana oporavka i otpornosti (RSP).

On je naglasio strateški značaj ovih inicijativa za ekonomsku stabilnost i oporavak Bugarske, sugerišući da je funkcionalna vlada ključna za napredak ovih programa.

Što se tiče održivosti vlade, Borisov je priznao potencijalne izazove, napominjući da bi se administracija mogla suočiti sa kratkim mandatom ako izostane ključna podrška parlamenta.

On je, međutim, izrazio uverenje u sposobnost GERB-a da se snađe u ovim složenim okolnostima, nagoveštavajući da bi alternativa bila prerano raspuštanje vlade, a ne kolaps usled unutrašnjih pritisaka.

Borisov je zaključio da njihov pristup ima za cilj da služi interesima bugarskih građana dok priprema osnovu za stabilnu i efikasnu administraciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stalone i Borisov odmerili snagu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA