Vreme čitanja: oko 2 min.

Istoričar koji je predvideo rezultate devet od poslednjih deset izbora: Demokrate da ne odustaju od Bajdena

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Debatne performanse se mogu prevazići. Na prvi znak nevolje beskičmene demokrate žele da bace pod autobus svog aktuelnog predsednika. Bože moj", poručio je Alen Lihmen

  • 1
Džo Bajden, Alen Lihtman Foto: Tanjug/AP, Nicholas KAMM / AFP / Profimedia

Istoričar Alen Lihtmen, koji je tačno predvideo rezultate devet od poslednjih deset predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, izjavio je da bi eventualna odluka Demokratske stranke da odustane od Džozefa Bajdena (81) mogla je košta poraza na novembarskom glasanju.

Lihtmen koji je profesor na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, odbacio je sve glasnije pozive političkih stručnjaka i aktivista Demokratske stranke da se Bajden povuče iz predsedničke trke, nakon katastrofalnog nastupa prošle nedelje u debati protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Debata je ponovo u prvi plan gurnula pitanje da li je Bajden sposoban da služi drugi mandat zbog svojih godina, preneo je "USA Today".

"To je velika greška. Oni nisu doktori. Oni ne znaju da li je Bajden fizički sposoban da održi drugi mandat ili ne", rekao je Lihtmen i nastavio.

"Ovo su sve bezumne gluposti".

Lihtmen je tačno predvideo ishod skoro svih izbora u poslednjih pola veka, osim trke 2000. godine, koristeći niz od 13 istorijskih faktora ili "ključeva". Sistem uključuje četiri faktora zasnovana na politici, sedam na učinku i dva na ličnosti kandidata. Lihtman je rekao da će aktuelna stranka morati da izgubi šest od tih "ključeva" da bi izgubila Belu kuću.

Ključevi se kreću od toga da li je kandidat aktuelni predsednik, do stanja ekonomije i prisustva trećih lica koja se nadaju da bi mogla da pobede na izborima. Učinak debate, međutim, nije jedan od faktora koji određuju ishod izbora, tvrdi on.

Lihtmen je ukazao na istorijske primere, uključujući izbore iz 1984. godine na kojima je bivši predsednik Ronald Regan osvojio 49 država uprkos lošim rezultatima debate i zabrinutosti zbog njegovih godina.

Kada su ga pritisnuli o tome da li su pitanja u vezi sa Bajdenovim godinama i mentalnom oštrinom "fundamentalno drugačija" od njegovih standarda kao predsednika, Lihtman se nije dvoumio:

"Debatne performanse se mogu prevazići. Na prvi znak nevolje beskičmene demokrate žele da bace pod autobus svog aktuelnog predsednika. Bože moj", poručio je on.

Lihtmen nije dao svoje konačno predviđanje ko će pobediti na predsedničkim izborima koji će se održati prvog utorka u novembru 2024.

(Telegraf.rs)

Video: Bajden: I ja sam, kao i mnogi ljudi, imao rak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M48

    1. jul 2024 | 12:58

    Ne znam ko još veruje da se predsednik Amerike, pogotovo iz redova demokrata, pita za bilo šta?! Amerikom još od građanskog rata upravlja kapital što znači grupa najbogatijih. Ko bi se usudio da radi nešto što njima ne odgovara bio bi ubijen. To su istorijske činjenice a ne prazne priče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA