≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Telegraf.rs saznaje, otkazane garancije za letove u Bejrut: Veliki užas na Bliskom Istoku samo što nije počeo?

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U petak je pet zemalja pozvalo svoje državljana da napuste Liban zbog opasnosti od početka novog rata na Bliskom istoku

  • 2
Bejrut avion aerodrom Eksplozija Foto: Tanjug / AP

Kako Telegraf.rs saznaje, osiguravajuće kuće počele su da otkazuju garancije na letove za Bejrut zbog mogućnosti da bi uskoro u ovom delu Bliskog Istoka mogao da otpočne veliki otvoreni oružani sukob.

Podsetimo, 28. juna su zemlje kao što su Holandija, Nemačka, Kanada, Severna Makedonija i Kuvajt počele da povlače svoje državljane iz Libana.

"Sprema se veliki sukob, kompanijama su javili da ne lete tamo i da osiguranje ne važi više za tu zemlju", kaže izvor Telegrafa.

Napetosti su porasle duž granice Libana sa Izraelom usred prekograničnih napada između libanske grupe Hezbolah i izraelskih snaga.

Prema nepotvrđenim informacijama Sjedinjene Države su poslale avion za evakuaciju svojih državljana iz ove zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nedavno je najavio da će se smanjiti intenzitet vojnih operacija u Pojasu Gaze i da će se Izraelske odbrambene snage (IDF) skocentrisati na pretnju koju predstavlja Hezbolah.

Šef humanitarne službe UN-a Martin Grifits upotrebio je reč "apokaliptično" da opiše rat koji bi mogao da bude proizvod sukoba Izrael i Hezbolaha.

"Takav rat bi bio katastrofa", rekao je ministar odbrane Lojd Ostin na nedavnom sastanku sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom u Pentagonu.

"Još jedan rat između Izraela i Hezbolaha lako bi mogao da postane regionalni rat, sa strašnim posledicama po Srednji Istok", dodao je Ostin.

(Telegraf.rs)

Video: Specijalna jedinica Jahalon Izraelskih odbrambenih snaga za borbu protiv Hamasovih tunela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. jul 2024 | 10:03

    AMERIMA BI BILO PAMETNO DA OVAJ RAT PO SVAKU CENU SPRECE AKO TREBA I UZ POMOC KINE !!! OVAJ RAT CE PODPUNO UZDRMATI SVETSKU EKONOMIJU!!!

  • Ivan

    1. jul 2024 | 11:06

    Izrael se baš čačka sa vatrom. Hezbolah nije Hamas, mnogo su ozbiljnija i organizovana vojska. Ako se umeša i Iran ima da se zapali ceo bliski istok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA