≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mađarska predsedava u Briselu: Populista Orban na čelu Evropske unije dok se problemi gomilaju

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čini se da je Orban poslednjih godina uživao u mogućnosti da blokira, razvodni ili odloži ključne odluke EU, rutinski se protiveći stavovima većine drugih lidera po brojnim pitanjima

  • 1
Evropski parlament izbori glasanje Foto: Tanjug/AP

Mađarska na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom od danas predsedava Evropskom unijom, dok se problemi za Brisel gomilaju. Kako prenosi agencija AP, većina lidera u Evropskoj uniji pita se da li će Orban iskoristiti svoju novu ulogu da opravda svoju reputaciju "glavnog kočničara u Uniji"

Čini se da je Orban poslednjih godina uživao u mogućnosti da blokira, razvodni ili odloži ključne odluke EU, rutinski se protiveći stavovima većine drugih lidera po pitanjima kao što su rat u Ukrajini, odnosi sa Rusijom i Kinom, kao i naporima da se odbrane demokratija i vladavina prava.

Njegovo javno protivljenje politici i stavovima EU već dugo frustrira partnere u bloku i gurnulo ga je na marginu glavnog toka kontinenta. Moto Mađarske za njeno predsedavanje  - Učinimo Evropu ponovo velikom, privuklo je pažnju zbog sličnosti sa čuvenim sloganom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Predsedništvo EU se rotira među zemljama članicama, i iako ta funkcija ima malo stvarne moći, ona omogućava zemljama da svoje prioritete stave visoko na dnevni red Evrope.

"Sada, pošto Mađarska presedava blokom sa 27 zemalja članica u narednih šest meseci, verovatno će nastavi sa retorikom protiv EU", kaže Dorka Takači, istraživač u Centru za evroatlantske integracije i demokratiju i nastavlja:

"Vremenski okvir njenog predsedavanja, počevši od duge letnje pauze i prelaznog perioda formiranja novog Evropskog parlamenta i izvršne komisije, daće Budimpešti malo prilika da značajno poremeti prioritete bloka. Tih šest meseci nije tkao dug period. Mađarska potencijalno ne može da napravi mnogo štete".

U završnici belgijskog presedavanja zvaničnici u Briselu su požurili da donesu nekoliko važnih odluka, kao što su odobrenje početka pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom. Orban je u više navrata izjavljivao da se protivi članstvu Ukrajine u Uniji, a njegova vlada je stopirala očajnički potrevne finansije za Kijev.

"Svi značajni koraci sa evropske strane u vezi sa Ukrajinom su već učinjeni. Mađarsko odlaganje, je kako navodi većina lidera u EU, već je proračunata i uzima se u obzir kao da je to nešto što će se najverovatnije dogoditi", smatra Takači.

Orban je dugo bio optuživan za demontažu demokratskih institucija i kršenje standarda EU o vladavini prava, što je navelo zakonodavno telo bloka da u maju pozove da se na Mađarskoj oduzme presedavanje.

U rezoluciji, Evropski parlament je tvrdio da demokratski nedostaci postavljaju pitanje "kako će Mađarska moći da kredibilno ispuni ovaj zadatak 2024. godine". Pre dve godine, Evropska komisija zamrznula je milijarde evra Budimpešti zbog zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja vlade.

Ali neki mađarski zvaničnici su naglasili da planiraju da deluju konstruktivno tokom svog predsedavanja. Prošle nedelje, mađarski ministar za EU ​​poslove Janoš Boka rekao je novinarima da ćemo "biti pošteni posrednici, koji će lojalno raditi sa svim državama članicama i institucijama.

"Obavljanje presedavanja je naša obaveza, ali mi to vidimo pre svega kao priliku", rekao je Boka i dodao:

"Na početku novog institucionalnog ciklusa možemo pokrenuti debatu i postaviti dnevni red o pitanjima koja su nam važna".

Među pitanjima kojima je Mađarska dala prioritet u svom programu od sedam tačaka je proširenje EU na Zapadni Balkan za zemlje poput Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije kroz proceduru 2zasnovanu na zaslugama".

Budimpešta je takođe obećala da će ojačati spoljne granice EU i pojačati borbu protiv ilegalne imigracije, kao i da će se pozabaviti " demografskim izazovima" koji uključuju starenje stanovništva u Evropi - dva prioriteta koja odražavaju Orbanovu sliku kao čvrstog protivnika imigracije i branioca porodičnih vrednosti&.

Ali nakon godina kampanja u kojima se EU prikazuje kao nametanje neželjene politike Mađarskoj, Orban je više puta uporedio članstvo u bloku sa više od četiri decenije sovjetske okupacije njegove zemlje.

"Mađarska vlada koristi imidž Brisela kao vreću za udaranje", zaključuje Takači.

Belgijski premijer Aleksandar de Kro, ima važnu preporuku za Orbana, navodeći da funkcija presedavanja ne znači i mesto šefa u EU:

"Presedavanje znači da ste vi onaj koji mora da pravi kompromise. Biti u poziciji u kojoj morate da napravite kompromis je interesantna pozicija u kojoj se nalazite bar jednom u životu, tako da to definitivno mogu preporučiti gospodinu Orbanu", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Počeo Samit NATO u Viljnusu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    1. jul 2024 | 13:09

    Pa, da li da su predlozili Mariniku , bez obzira sto nismo clanovii!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA