Vreme čitanja: oko 2 min.

Marin proslavila pobedu, ali još uvek nije kraj: Šta očekuje Francusku u drugom krugu izbora?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na osnovu rezultata prvog kruga, ako NR osvoji parlamentarnu većinu, Makron bi se mogao naći u nezgodnoj poziciji zbog saradnje sa 28-godišnjim Džordanom Bardelom koji bi potencijalno bio premijer i delio vlast sa njim

  • 3
Marin Le Pen i njene pristalice Foto: Tanjug/AP

Uzvikujući "Marin-Marin", brojne pristalice Le Penove su je dočekale na njenom biračkom mestu, na kome je atmosfera podsećala na zabavu. Le Pen je, sa trobojkom iza sebe, otpevala je sa njima nacionalnu himnu i zahvalila se svojim biračima. Sve će, međutim, biti odlučeno sledeće nedelje, u drugom i najbitnijem krugu izbora.

Istovremeno, na Trg Republike okupila se gomila pristalica levičarske koalicije NFP mašući francuskim zastavama, kako bi izrazili svoje protivljenje dominaciji krajnje desnice u prvom krugu izbora.

Hoće li Le Penovova uspeti da preuzme kontrolu nad francuskom Narodnom skupštinom?

"Raspisivanje vanrednih izbora je bila greška", kaže član stranke Emanuela Makrona, Kristofer Vajsberg, koji u današnjoj Narodnoj skupštini predstavlja Francuze koji žive u Severnoj Americi. Na osnovu rezultata prvog kruga, ako NR osvoji parlamentarnu većinu, Makron bi se mogao naći u nezgodnoj poziciji zbog saradnje sa 28-godišnjim Džordanom Bardelom koji bi potencijalno bio premijer i delio vlast sa njim.

Stavovi Bardela i Makrona se razlikuju a najviše po pitanju rata u Ukrajini i  "blokiranja" slanja projektila i drugih sistema dugog dometa u Ukrajinu, kao i povodom slanja francuskih trupa.

Sve će, međutim, biti odlučeno sledeće nedelje, u drugom i najbitnijem krugu izbora. U njemu se očekuje da obori svaki rekord izlaznosti, jer će izlaznost biti veća nego u prvom krugu, gde je glasalo 65,5% birača, što je najveći procenat zabeležen na parlamentarnim izborima od 1997. godine.

Prvi krug je doneo apsolutnu dominaciju krajnje desnice sa neverovatnih 33 odsto glasova.

Pored krajnje desničarske koalicije, prošla je i koalicija levičarskih partija 'Novi narodni front' (u kojoj umereni socijalisti učestvuju kao krajnje levičarske formacije). drugi krug sa 28 odsto, ali i alijansa 'Zajedno' pod Makronom sa 20 odsto. Za neke analitičare, od Francuza će se tražiti da odluče kojim će od tri puta slediti. Sa krajnje desnice Le Penove, sa levice Melanšona ili iz Makronovog centra.

Da bi neko bio pravi pobednik, morao bi da dobije apsolutnu većinu. To znači da će morati da zauzme najmanje 289 od ukupno 577 mesta u Narodnoj skupštini Francuske.

Podsećamo da je Makronov savez imao 250 mesta u odlazećem sastavu i da mu je za donošenje zakona bila potrebna podrška drugih partija.

Drugi krug izbora zanimljiv je i na nivou kandidata. Svaki kandidat mora da dobije najmanje 12,5 odsto kako ne bi bio isključen iz procesa, dok je automatski izabran svako ko dobije više od 50 odsto uz učešće najmanje četvrtine svoje izborne jedinice.

U drugom krugu su u nekoliko slučajeva prošla četiri kandidata i očekuje se "strateška" povlačenja. Odnosno, neki kandidati dobrovoljno povlače svoju kandidaturu, da bi protivniku i savezniku dali veće šanse za pobedu i sprečili pobedu nekog drugog, kao što je, na primer, kandidat krajnje desnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYZ

    1. jul 2024 | 10:26

    Predsednik Makron je najveća DESNICA sto postoji. Šta ima on da poziva birače između dva kruga? Hoće li on da uzme pušku i bombe pa da predvodi Legiju stranaca u Ukrajini.A bili su i na Kosovu da pomognu Albancima. Ko zna koji fašizam stoji iza njega i čiji je eksponent.Sram ga bilo.

  • Živadin T Jarić

    1. jul 2024 | 10:01

    E gadne li ženturače. Pajina Violeta je za nju lepotica sa modnih pista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA