Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultati izbora u Francuskoj u korist Le Penove, Markon doživeo debakl: "Moramo sačekati konačne rezultate"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ove projekcije se moraju posmatrati krajnje oprezno jer su nasumični rezultati rezultat primene prilično nestabilne metodologije proračuna. Moramo sačekati da dobijemo konačne rezultate za svaku izbornu jedinicu", upozorava Fransoa Kraus, direktor odeljenja za politiku i vesti u Ifop

  • 4
Emanuel Makron i Si Đinping Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena

Prema nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, ultradesničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) veliki je pobednik prvog izbornog kruga sa 33,5 odsto osvojenih glasova, što znači da bi ta partija mogla da obezbedi između 240 i 270 poslanika u novom sazivu Nacionalne skupštinu, navodi se u analizi agencije Ifop.

Ova stranka kojom predsedava Žordan Bardela ne bi imala apsolutnu parlamentarnu većinu, ali mogla bi da osvoji najmanje 150 poslaničkih mesta više nego nakon izbora 2022. godine, prenosi Figaro.

Novi narodni front sa osvojenih 28,5 odsto glasova imao bi između 180 i 200 poslanika, ispred Makronove političke koalicije koja je osvojila 22,1 odsto glasova i mogla bi da obezbedi između 60 i 90 poslanika.

Republikanci sa osvojenih 9,7 odsto glasova u novom sazivu parlamenta imali bi između 30 i 50 poslanika, a ostale stranke i koalicije među kojima su različite levičarske i desničarske partije i regionalisti imali bi između 13 i 20 predstavnika u Nacionalnoj slupštini.

Marin Le Pen i njene pristalice Foto: Tanjug/AP

"Ove projekcije se moraju posmatrati krajnje oprezno jer su nasumični rezultati rezultat primene prilično nestabilne metodologije proračuna. Moramo sačekati da dobijemo konačne rezultate za svaku izbornu jedinicu", upozorava Fransoa Kraus, direktor odeljenja za politiku i vesti u Ifop.

Neki lideri su neposredno nakon što su saznali rezultate prvog kruga izbora izdali svoje smernice za dalje političko delovanje.

Tako je, Žan-Lik Melanšon lider Nepokorene Francuske (LFI) pozvao sve političke aktere da ne dozvole da više ni "jedan glas" ni "jedno mesto" ne pripadne Nacionalnom okupljanju i apelovao na svoje kandidate da se povuku ukoliko bi to povećalo šanse za bolji plasman stranke ili bolje pozicioniranog kandidata za pobedu nad RN.

Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Iz tabora Makronove koalicije oglasio se premijer Gabriel Atal koji je takođe najavio povlačenje u mnogim izbornim jedinicama u cilju pobede nad Nacionalnim okupljanjem.

"U nekoliko stotina izbornih jedinica, naši zajednički kandidati će predstavljati najbolji izbor za pobedu nad RN. U drugima će naši kandidati biti pozvani da se povuku. To je častan izbor", izjavio je premijer Atal.

Desničar Eduar Filip je pozvao svoje kandidate da se "povuku kako bi se izbegla izborna pobeda poslanika RN ili LFI, čak i ako to znači da će se glasovi dati komunistima.

Pariski dnevnik ukazuje da će biti potrebno da se sačeka utorak 2. jul, kada ističe rok za kandidature ili povlačenje kandidata za drugi krug, da bi se dobile pouzdanije projekcije zasnovane na istraživanjima javnog mnjenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žaklina

    1. jul 2024 | 09:46

    Žalosno je da vode francuski fašisti i rasisti koji broje nečija krvna zrnca i gledaju boju kože. Tako je radio i Hitler tupeći o supremaciji arijevake bele rase...

  • Nikolas

    1. jul 2024 | 09:17

    PROMENE U SVIM DRZAVAMA EU SU NEMONOVNE JER NAROD SVE TEZE ZIVI I VIDI DA JE SVET SVE BLIZI RATU I NESTANKU !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA