Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultati izbora mogu da uvedu Francusku u haos: Šta će se desiti ako niko ne dobije apsolutnu većinu?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava tada i može li se izbeći politička paraliza nakon izbora?

  • 2
Emanuel Makron i Džordan Bardela, Emmanuel Macron i Jordan Bardella izbori Foto-kolaž: TAnjug/AP, Shutterstock, Pixabay

Izlazne ankete nakon prvog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj pokazale su da je krajnje desni Nacionalni front (RN) pobedio u prvom krugu, ali konačan rezultat će zavisiti od višednevnog političkog pregovaranja pre drugog kruga 7. jula. RN bi mogao na kraju pobediti, ali možda neće osvojiti apsolutnu većinu, piše Rojters.

Šta se dešava tada i može li se izbeći politička paraliza nakon izbora?

KRATAK ODGOVOR: NIKO NE ZNA ZASIGURNO.

Član 8 Ustava Francuske kaže da predsednik imenuje premijera, ali ne i kojim kriterijumima treba da se vodi.

U praksi, očekuje se da predsednik Emanuel Makron ponudi posao vodećoj parlamentarnoj grupi - za koju ankete javnog mnjenja i prvi krug glasanja sugerišu da će to biti evroskeptični i antiimigracioni RN.

Da li će šef RN Žordan Bardela biti premijer?

Žordan Bardela Žordan Bardela Foto: Tanjug/AP

RN je saopštio da je lider stranke Žordan Bardela njihov kandidat za premijera, ali je i dodao da će odbiti posao ako on i njegovi saveznici zajedno ne osvoje apsolutnu većinu od najmanje 289 mesta.

Pošto ustav ne precizira kako treba da izabere premijera, Makron bi, u teoriji, mogao da pokuša da sastavi anti-RN savez i ponudi posao drugoj stranci, ili nekome ko nije politički povezan s njima.

Ako ne Bardela, ko onda?

Ustav ne pruža specifičan odgovor.

Opcije bi uključivale:

  • Pokušaj sklapanja saveza glavnih stranka. Takav savez trenutno ne postoji, ali Makron je pozvao stranke da se ujedine kako bi sprečile krajnju desnicu da pobedi.
  • Da Makron ponuditi posao levici, ako se savez uključujući krajnju levicu, Socijalističku partiju i Zelene pojavi kao druga najveća grupa, kao što ankete javnog mnjenja sugerišu. Levica bi tada mogla pokušati da formira manjinsku vladu.

Da li bi neka od ovih opcija funkcionisala?

Ako RN osvoji najveći deo glasova i prihvati mesto premijera, započeće period kohabitacije sa Makronom. To se dogodilo tri puta u modernoj političkoj istoriji Francuske, ali sa glavnim strankama. RN bi mogao imati poteškoća da sprovede svoje ideje.

Ako je RN najveća stranka u parlamentu, ali nije na vlasti, mogao bi blokirati ili modifikovati vladine predloge. Ustav daje vladi neke alate da to zaobiđe, ali sa ograničenjima.

Ako RN obezbedi većinu, verovatno bi dobili mesto premijera jer bi mogli prisiliti bilo koju vladu sa kojom se ne slažu da podnese ostavku.

Šta se dešava ako nema dogovora?

Moguće je da nijedna od tri grupe - krajnja desnica, centristi i levica - neće biti dovoljno velika da sama vlada, postigne koalicioni dogovor ili dobije garancije da može voditi održivu manjinsku vladu.

U takvom slučaju, Francuska bi rizikovala političku paralizu, sa malo ili nimalo usvojenih zakona i privremenom vladom koja vodi osnovne svakodnevne poslove.

Da li bi Makron mogao da podnese ostavku?

Emanuel Makron Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Makron je to isključio, ali to bi moglo postati opcija ako se sve blokira. Ni parlament ni vlada ga ne mogu prisiliti na to.

Koji scenario se sene desiti ni pod kakvim okolnostima?

Ustav Francuske navodi da ne može biti novih parlamentarnih izbora još godinu dana, tako da ponavljanje glasanja nije opcija.

(Telegraf.rs)

Video: Vilan: Nema opravdanja za teroristički akt, u Srbiji smo bezbedni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosao

    1. jul 2024 | 06:27

    je mladji, da mu pokaze gde mu je mesto. 😁

  • Žakmen

    1. jul 2024 | 09:46

    Nacionalni front, ili kako god da se zove ta stranka, nije krajnje desni. Pro-NATO stranke su krajnje desne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA