Vreme čitanja: oko 1 min.

Uragan Beril prerastao u oluju treće kategorije i još jača

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu aktivnost uragana u Atlantiku u ovoj godini, delom zbog rekordno toplog okeana

  • 0
Uragan Li Hurricane Lee Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Shutterstock

Uragan Beril postao je veoma opasna oluja treće kategorije u Atlantskom okeanu i trebalo bi da donese vetrove opasne po život na Karipska Vindvord ostrva, saopštio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Beril je prvi uragan u sezoni 2024. i lociran je oko 675 kilometara istočno-jugoistočno od Barbadosa, sa vetrovima koji dostižu brzinu od 155 kilometara na sat, saopštio je Centar, preneo je Rojters.

Retko se dešava da se veliki uragan pojavi u junu, navodi agencija. Predviđeno je da će Beril ojačati u uragan 4. kategorije na Safir-Simpsonovoj skali vetra do ponedeljka, sa vetrovima koji mogu da izazovu „katastrofalne štete“.

uragan Foto:Pixabay

Upozorenja na opasnost od uragana izdata su na Barbadosu, Svetoj Luciji, Sent Vinsent i Grenadinskim ostrvima, kao i Grenadi i Tobagu.

NHC je upozorio ta ostrva da se pripreme za količinu do 15 centimetara kiše. Istovremeno, objavljeno je i da će Beril podići nivo vode do 2,74 metra iznad normalnog nivoa plime.

Prošlog meseca, američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu predvidela je natprosečnu aktivnost uragana u Atlantiku u ovoj godini, delom zbog rekordno toplog okeana.

Stručnjaci napominju da je neobično videti veliki uragan koji se formira tako rano u sezoni koja traje od 1. juna do 30. novembra.

Ako Beril ojača u uragan kategorije 4 kao što se očekuje, to bi bio najraniji takav uragan u istoriji, navodi NHC, pri čemu bi nadmašio uragan Denis koji je u četvrtu kategoriju prerastao 8. jula 2005. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Da li će uragan Hilari pogoditi Los Anđeles?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA