Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki šumski požar kod Atine: Vatra guta i kuće, u gašenju učestvuju brojni vatrogasci i 17 aviona

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom vikenda izbilo je na desetine šumskih požara širom Grčke, potpomognuti jakim vetrom

  • 0
Požar u Grčkoj Foto: Tanjug/AP

Grčki vatrogasci bore se danas sa šumskim požarom južno od Atine, a njihove napore otežava jak vetar. Borba sa vatrenom stihijom usledila je samo nekoliko sati nakon što su uspeli da spreče širenje vatre u planinskom području takođe u blizini glavnog grada.

Desetine vatrogasaca, uz podršku 17 aviona, bore se da ukrote novi požar koji je izbio u retko naseljenoj oblasti u blizini grada Keratea, nekih 35 kilometara južno od Atine.

Grčka televizija je prikazala najmanje jednu kuću u plamenu kao i visok stub dima koji se uzdiže iznad zapaljenih borovih šuma i maslinjaka, dok grčki mediji prenose da je požar zahvatio najmanje pet kuća.

Tokom vikenda izbile su na desetine šumskih požara širom Grčke, potpomognute jakim vetrom.

Vatrogasci su i dalje angažovani na ostrvu Serifos gde je juče izbio požar usred niskog rastinja i brzo se proširio, raspirivan jakim vetrovima, a više kuća je oštećeno i nekoliko zaseoka je evakuisano.

Još jedan požar u planinskoj šumovitoj oblasti Parnita u blizini rezervata prirode nedaleko od Atine danas je oslabio, saopštili su zvaničnici.

Meteorolozi su naveli da se očekuje da će jaki vetrovi prestati tek kasnije danas.

Šumski požari su uobičajeni u ovoj mediteranskoj zemlji, ali su postali razorniji poslednjih godina kako su leta postal toplija, suva i vetrovita, što naučnici povezuju sa efektima klimatskih promena, podsetio je Rojters.

Posle smrtonosnih šumskih požara prošlog leta i nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka je uvela novu praksu, koja uključuje postavljanje dodatnog vatrogasnog vozila na svaki novi požar, kao i ubrzanje vazdušne podrške i krčenje šuma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: I dalje se gasi požar koji se proširio sa kafića na sve stanove u zgradi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA