Vreme čitanja: oko 1 min.

Panamski sud oslobodio 28 optuženih u vezi sa aferom Panamski papiri

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suđenje je trajalo 85 sati, saopštio je ICIJ, a u njemu je učestvovalo troje tužilaca i 18 branilaca

  • 0
Ofšor kompanije panama papiri offshore Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Panamski sud oslobodio je danas 28 osoba optuženih u vezi sa aferama Panamski papiri i skandalom oko korupcije u Brazilu.

Sudija Baloisa Markinez naložila je ukidanje svih mera protiv optuženih koji nisu imenovani, preneo je CNN. Ona je dodala da je jedna osoba iz grupe optuženih poginula tokom procesa.

U saopštenju panamskog suda se navodi da dokazi prikupljeni u slučaju nisu bili u skladu sa zakonom, što dovodi u sumnju njihovu "autentičnost i integritet".

U petak je izvršni direktor ICIJ-a Džerard Rajl rekao da iako sud ove optužene nije smatrao odgovornim, uticaj istrage koju je pokrenulo novinarsko udružnje je trajan.

"Otkrivanjem skrivenih istina, kao što smo uradili u Panamskim dokumentima, osnažujemo javnost informacijama koje su im potrebne kako bi zahtevali odgovornost i podstakli reforme", rekao je Rajl.

Suđenje je trajalo 85 sati, saopštio je ICIJ, a u njemu je učestvovalo troje tužilaca i 18 branilaca.

Afera oko korupcije u Brazilu, u vezi koje je takođe oslobođen jedan broj optuženih, odnosila se na istragu o pranju novca u Petrobrasu, brazilskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Oslobođeni iz ovog slučaja pušteni su na slobodu jer se nije moglo dokazati da je ostvaren prihod novca iz nedozvoljenih izvora, navedeno je u saopštenju suda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA