Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktor Laza otišao u legendu: Umro omiljeni doktor srpske dijaspore u Čikagu

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Laza, kako su ga njegovi pacijenti zvali, bio je omiljen među našim imigrantima, a najčešće je bio i prvi naš lekar koga su sretali po dolasku u Ameriku

  • 4
lekari doktori terapija tablet Shutterstock/Guschenkova

Danas je u rodnom Beogradu iznenada preminuo doktor Milenko Lazarević, verovatno najpoznatiji i najpopularniji doktor srpske i balkanske dijaspore u Čikagu. Doktor Lazarević je umro od posledica višestrukog srčanog udara, a datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni, piše Serbian Times.

Dr Laza, kako su ga njegovi pacijenti zvali, bio je omiljen među našim imigrantima, a najčešće je bio i prvi naš lekar koga su sretali po dolasku u Ameriku.

Rođeni Beograđanin poreklom iz Crne Gore završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu a onda se 1989. godine, u potrazi za boljim životom, otisnuo “preko bare”, izabravši kao svoju destinaciju Čikago. Tu je specijalizirao i doktorirao na University of Illinois Chicago kao internista.

"Trebalo je da odradim ugovor na dve godine i da se vratim kući. Tako sam i planirao, ali se tu negde pri kraju tog ugovora počelo dešavati ono zlo, izbio je rat u bivšoj Jugoslaviji, a ja sam odlučio da ostanem tamo gde sam se zatekao. Specijalizirao sam kao internista i nastavio da radim kao lekar, a već 20 godina imam svoju praksu", rekao je svojevremeno Dr Lazarević u intervjuu Serbian Timesu.

Kako je dr Laza svojevremeno rekao, nikad nije delio ljude po boji kože, veri, naciji...

"Za mene su svi bili isti – trebala im je neka pomoć. Ispostavilo se, što je nekako i prirodno, da je ljudima lakše da se povere nekome ko dobro razume njihov jezik, da se tako osećaju bolje i sigurnije. Tako je bilo nekad, tako je ostalo, pa je danas oko 70% mojih pacijenata sa prostora bivše Jugoslavije – Srba, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca, Albanaca…", govorio je dr Lazarević.

Klinika doktora Lazarevića je među emigrantima sa Balkana bila poznata i po tome što je radila medicinske preglede za Zelenu kartu, a on je bio jedini doktor iz bivše Jugoslavije sa licencom za taj posao.

Milenko Lazarević je bio istaknuti član Srpsko-američkog lekarskog i stomatološkog društva, predavač na nekoliko američkih Univerziteta, a ostaće upamćen i po tome što je nesebično pomagao mladim doktorima sa prostora bivše Jugoslavije, koji su kod njega mogli da nostrifikuju svoje diplome, i to – besplatno!

Nostrifikacija diploma se inače naplaćivala, ali kod Doktora Laze su je dobijali besplatno. On je smatrao da je to njegov dug i obaveza prema mladim kolegama koji tek počinju.

Zato će biti upamćen i kao veliki čovek i kao veliki lekar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    29. jun 2024 | 16:49

    Saučešće porodici. njegovom kolegama i , Dijaspori gde je radio ! Počivajte u miru !

  • Dijaspora

    29. jun 2024 | 16:04

    Neka Vas andjeli cuvaju

  • Deki

    29. jun 2024 | 19:35

    Neka ti bude laka zemlja. Brinuo se za sve i bogate i siromašne. Jeste se nekad malo čekalo 😊 ali svako je došao na red. Počivaj u miru i hvala za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA