Vreme čitanja: oko 1 min.

Moskva uputila protest Japanu zbog vojnih vežbi sa Nemačkom i Španijom

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U saopštenju je istaknuto da Moskva takvu aktivnost smatra potencijalnom pretnjom po bezbednost Ruske Federacije.

  • 0
Kremlj Moskva Rusija Moskva / Foto: Tanjug/AP

Moskva je uputila protest japanskoj ambasadi u Rusiji u vezi sa planovima Tokija da održi seriju zajedničkih vojnih vežbi sa Nemačkom i Španijom na ostrvu Hokaido, u neposrednoj blizini ruskih granica, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

''Japanskoj strani je ukazano na kategoričku neprihvatljivost provokativnih vojnih aktivnosti u blizini dalekoistočnih granica naše zemlje, uključujući i saradnju sa neregionalnim državama članicama NATO- a'', navedeno je na sajtu ministarstva.

U saopštenju je istaknuto da Moskva takvu aktivnost smatra potencijalnom pretnjom po bezbednost Ruske Federacije, prenosi RIA Novosti.

Rusija je istakla da politika administracije premijera Japana Fumija Kišide stavlja Tokio na put opasne eskalacije tenzija u severoistočnoj Aziji i azijsko-pacifičkom regionu u celini.

Iz ministarstva je dodato da je Moskva upozorila da će preuzeti mere kako bi ojačala odbrambene sposobnosti i zaštitila suverenitet Ruske Federacije.

Očekuje se da zajedničke vežbe na Hokaidu traju između 19. i 25. jula.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Otac i sinovi uhapšeni zbog terorističkog napada u Moskvi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA