Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavni istražitelj u Rusiji traži da se 28 godina posle ukidanja vrati smrtna kazna

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najteža kazna bi mogla da bude izvršena nad osumnjičenima za izvođenje terorističkog napada u koncertnoj hali nedaleko od Moskve, kada je u martu ubijeno više od 140 osoba.

  • 1
Smrtna kazna Foto: Shutterstock

Aleksander Bastrjukin, šef Istražnog komiteta Rusije zatražio je da se 28 posle ukidanja ponovo uvede smrtna kazna u zemlji! Kako je preneo Dailymail, poslednja osoba koja je pogubljena u Rusiji jeste jedna serijski ubica. On je pogubljen metkom u potiljak.

Rusija je ukinula smrtnu kaznu još 1996. godine u okviru priprema za ulazak u Savet Evrope. Rusija je izbačena iz Saveta Evrope 2022. nakon pokretanja invazije na susednu Ukrajinu.

Sada je sve više zahteva upućenih predsedniku Vladimiru Putinu da se najstroža kazna ponovo uvede. Oni traže da se smrtna kazna izvrši nad osumnjičenima za izvođenje terorističkog napada u koncertnoj hali nedaleko od Moskve, kada je u martu ubijeno više od 140 osoba.

"Trebalo bi da razmislimo o ukidanju moratirijuma na smrtnu kaznu. U nekim slučajevima ona bi trebalo da bude primenjena. Neki pravnici su mi rekli da bi trebalo da promenimo Ustav, da mormao da održimo referendum, ali verujem da bi jednostavnije bilo da se to učini predsedničkim dekretom", rekao je Aleksander Bastrjukin na forumu u Sankt Peterburgu.

U martu je Vjačeslav Volodin, predsednik Ruskog parlamenta, rekao da bi za ponovno uvođenje smrtne kazne trebalo da se oglasi Ustavni sud. Međutim, jasno je da to zavisi od volje predsednika Putina. Njegov portparol Dmitrij Peskov, rekao je da Kremlj ne učestvuje u diskusiji po ovom pitanju.

Odredba o smrtnoj kazni se nalazi u Krivičnom zakonu Rusije, ali nije korišćena više od 25 godina. Kritičari tvrde da bi ruske vlasti mogle da iskoriste vraćanje smrtne kazne za obračun sa političkim neistomišljenicima, naročito nakon što su pooštreni zakoni u vezi sa opštužbama za izdaju, nakon pokretanja invazije na Rusiju.

Serijski ubica, silovatelj i nekrofil Sergej Aleksandrovič Golovikin je ubijen metkom u potiljak 1996. On je proglašen krivim za ubistvo 11 dečaka starosti između 10 i 16 godina u periodu od 1986. do 1992. Pre nego što bi ubio svoje žrtve on ih je mučio i silovao u podrumu garaže i šumi nedaleko od Moskve.

(Telegraf.rs)

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA