Vreme čitanja: oko 2 min.

Vašinton razmišlja o prebacivanju sistema Patriot iz Izraela u Ukrajinu

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Ukrajina Amerika, Raketni odbrambeni sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena razmišlja o tome da se PVO sistemi tipa Patriot prebace iz Izraela u Ukrajinu, kako bi se pomoglo u zaštiti od učestalih i snažnih ruskih raketnih napada.

Kako je preneo CNN, Bajdenova administracija diskutuje o ovom planu sa izraelskim i ukrajiskim vlastima, potvrdio je jedan visoki zvaničnik, kao i izvor upoznat sa diskusijom. Glavni prioritet zvaničnog Vašingtona trenutno je odbrana Kijeva.

Dogovor o transferu ključnih PVO sistema još nije postignut, a tri strane još dogovaraju specifične logističke probleme. Američka strana se nada da bi napori da se ovaj plan ostvari mogli da urode plodom, naročito imajući u vidu koliko su se dobro sistemi Patriot pokazali tokom rata u Ukrajini.

Sjedinjene Države i Nemačka su več poslale sisteme Patriot u Ukrajinu, ali je Bajdenova administracija jasno poručila saveznicima da je neophodno da se još njih pošalje u Kijev, dok se ruski napadi širom zemlje pojačavaju.

Nejasno je i koliko će vremena biti potrebno da se dogovor postigne. Sistemi bi verovatno prvo treblao da budu prebačeni iz Izraela u SAD, gde bi bili obnovljeni i reparirani, pre nego što budu poslati u Ukrajinu.

Ako se ovaj dogovor realizuje to će značiti veliki zaokret Izraela po pitanju stava u vezi rata u Ukrajini. Izrael je do sada bio vrlo oprezan u svojim kritikama prema Rusiji, dok premijer Benjamin Netanjahu pokušava da zadrži dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Rusija je 2022. upozorila Itzrael da bi slanje oružja u Ukrajinu "uništilo sve odnose između dve zemlje".

Izraelska vlada nije do sada otvoreno slala oružje Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski je u nekooliko navrata od Izraela tražio da se Ukrajini pošalju sistemi "gvozdena kupola".

Međutim, odgovoreno je da će Izrael radije pomoći Ukrajini da razvije sopstveni PVO sistem umesto da joj šalje oružje. Ukrajinski ambasador u Izraelu rekao je da je ova ponuda stigla prekasno.

U aprilu ove godine Izraelske odbrambene snage (IDF) najavile su da će penzionisati svoje Patriot sisteme, koji su prvi put uključeni u izraelsku armiju još daleko 1991. Izrael je prvi put aktivirao Patriot sistem 2014. godine prilikom napada Hamasa iz Pojasa Gaze. Do danas je Patriot na Izraelom imao 19 presretanja raketa, uključujući i devet u aktuelnom ratu.

Prioritet je povećanje ukrajinske PVO i obezbeđivanje ukrajinskog preživljavanja, objavila je prošle nedelje Bajdenova administracija.

"Radimo sa svim našim saveznicima", poručio je general major Pet Rajder, pres sekretar Pentagona.

(Telegraf.rs)

Video: Hamas ispaljuje salvu projektila na Izrael iz Gaze

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA