Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruske podmornice ispaljivale torpeda jedna na drugu tokom vežbi u Baltičkom moru

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je potvrdilo da su podmornice uvežbavale borbene manevre, izbegavanje napada neprijatelja i organizaciju napada tokom vežbi

  • 1
K-329 Belgorod nuklerna podmornica Foto: WillWest News / Profimedia

Uprkos gubicima koje je mornarica Ruske Federacije ima tokom rata u Ukrajini, ona projektuje svoju moć preko podmorskih snaga. Kako je preneo "Eurasiantimes", ruska mornarica je nedavno izvršila manevre pomorskih snaga u Baltičkom moru tokom kojih su rapsoređene podmornice "Novorosijsk" i "Dmitrov",

U pitanju su plovila na dizel-električne motore, a nakon završetka protivpodmorničkih manevara posade dve podmornice su simulirale bitku uz upotrebu manevarske municije (bez bojeve glave). One su jedna na drugu ispaljivale torpeta tokom trenažnog procesa.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je potvrdilo da su podmornice uvežbavale borbene manevre, izbegavanje napada neprijatelja i organizaciju napada tokom vežbi. Ove vežbe su izvršene usred rasta napetosti na relaciji Vašington - Moskva, a neposredno nakon što je ruska nuklearna podmornica Kazan nedavno boravila u Havani zajedno sa ruskom fregatom admiral Groškov, koja je naoružana hipersoničnim projektilima.

Na putu do Kube ruska nuklearna podmornica je prišla manje od sto kilometara od obale Floride. Zbog toga su SAD poslale u bazu Gvantanamo jednu od svojih nuklearnih podmornica kao odgovora, dok je situaciju na Karibima pažljivo pratio avion tipa P-8 Posejdon koji je specijalizovan za otkrivanje podmornica.

Rusija upotrebom podmornica želi da sačuva svoj status pomorske sile iako je tokom rata u Ukrajini ostala bez dobrog dela Crnomorske flote, koja je važila za perjanicu ruske mornarice.

U međuvremenu ruska agencija TASS prenela je da je porinuta nova ruska nuklearna podmornica "Irkutsk" koja će biti u sastavu Pacifičke flote, a nakon što je modernizovana i popravljena.

Ova podmornica je prvi put porinuta 1988. i bila je deo Severne flote. Prvo bojevo lansiranje je imala tokom vojnih vežbi 1992. Nakon poslednje modernizacija i ova podmornica je opremljena hipersoničnim projektilima tipa Cirkon.

(Telegraf.rs)

Video: Obalska straža skače na podmornicu u pokretu punu kokaina u neverovatnom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA