Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednik Bolivije Luis Arse otkrio zbog čega se dogodio pokušaj vojnog puča

A. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pokušaj državnog udara osujećen je nakan što su pristalice aktuelnog predsednika izašle na ulice, a pripadnici vojske se povukli sa glavnog trga u prestonici La Pazu

  • 1
Luis Arse Bolivija Foto:Tanjug/AP

Predsednik Bolivije Luis Arse izjavio je da se nedavni pokušaj puča u Boliviji desio zbog litijuma i dodao da se u toj zemlji trenutno pregovara o dugoročnom ugovoru za dodelu litijumskog projekta.

Kako je ocenio vlasti nisu odbacile verziju da u državnom udaru postoje unutrašnji i spoljni interesi.

On je u intervjuu za Raša tudej rekao da je Bolivija sklopila dogovor sa Rusijom, koja bi trebalo da uloži određena sredstva za iskopavanje litijuma, kao i sa Kinom, koja namerava da uloži u izgradnju postrojenja za eksploataciju litijuma, kao i da Sjedinjene Američke Države ne mogu da oproste Boliviji što je izabrala partnerstvo sa partnerima sa Istoka, a ne sa Amerikom.

Pokušaj državnog udara osujećen je nakan što su pristalice aktuelnog predsednika izašle na ulice, a pripadnici vojske se povukli sa glavnog trga u prestonici La Pazu.

Prema rečima bolivijskog predsednika motivi za takve stvari na kraju uvek imaju veze sa ekonomskim aspektom, i dodaje da to što SAD, koje kontrolu nad regionalnim "litijumskim trouglom" koji uključuje Argentinu, Boliviju i Čile vide kao pitanje svoje nacionalne bezbednosti i da se ne radi samo o litijumu.

"U našem slučaju ovo se odnosi i na retke zemlje i na činjenicu da smo mi rezerva slatke vode", objasnio je on.

Brazilski portal "Brazil de fato" podseća da Bolivija ima oko 23 odsto svetskih rezervi litijuma, ključnog minerala za tehnološku industriju, kao i da je metal uzrok namera da se destabilizuje zemlja.

Portal podseća da Bolivija ima male kapacitete za preradu metala, ali da bi partnerstva potpisana s Kinom 2023. mogla da promene tu situaciju.

Marko Fernandes, suosnivač Dongšeng i urednik časopisa "Venhua Cungheng International", objašnjava da sporazumi otvaraju novi horizont za bolivijsku ekonomiju, kao i da bi zahvaljujući tim sporazumima proizvodnja litijum karbonata, mogla da dostigne 45.000 tona godišnje, a do 2025. i 100.000 tona.

Inače predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da litijum spada u kritične mineralne sirovine oko kojih će se u budućnosti voditi ratovi.

"Za kritične mineralne sirovine postoje različite definicije i neko će vam reći od molibdena do ne znam čega, ali se tu uvek svodi na litijum, na pesak, jer ne možete da imate silicijum. Oko litijuma će se voditi ratovi u budućnosti. Mogao bih, kao teoretičar zavera, da kažem da nije slučajno to što smo zaustavljeni pre dve godine. I jedan put sam to rekao i ponoviću to, jer znamo o tome više nego drugi građani ove zemlje. To je bila prava šahovska minijatura od pojedinih zapadnih službi - da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego nekih drugih zemalja u regionu", naveo je Vučić.

Bolivija vojni udar Vojska na ulicama La Paza Foto:Tanjug/AP

Kaže da su nas u toj šahovskoj minijaturi porazili i oduzeli nam dve godine, dok se nisu izborili za neke svoje interese i dok nisu sačekali neko vreme u kojem ćemo mi da se opametimo i razumemo stvari na drugačiji način.

"Izgubili smo dve godine, možda i tri, vreme je da to vreme ne gubimo više, ali možda ćemo da izgubimo i narednih deset ukoliko argumenti budu takvi da ne možemo tako nešto da prihvatimo. Te kritične mineralne sirovine su nešto oko čega će se voditi ratovi u budućnosti. To će biti suštinski razlozi za ozbiljne sukobe u svetu", rekao je nedavno Vučić.

Dodao je i da bi Srbija samo zahvaljujući eksploataciji litijuma mogla da uveća svoj BDP za 0,95 odsto godišnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Demonstranti u Boliviji slave ostavku predsednika Eva Moralesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordjevic Bec

    28. jun 2024 | 18:17

    To isto pokusavaju razne zelene,ekoloske i dr.stranke kod nas ☝️🙄Kao briga njihova o ljudima i njihovom zdravlju.🥴

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA